Mitä eroa on etiikalla ja moraalilla? Pähkinänkuoressa please!

Mitä eroa on etiikalla ja moraalilla? Pähkinänkuoressa please!

Vastaus
14.03.201023:42
26137
14

Jussi Kotkavirran ja Seppo Nyyssösen teos ”Ajatus: etiikka” määrittelee moraalin olevan ”yhteisölliset ja kulttuurisidonnaiset käsitykset hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä, jotka itse kukin sisäistää elämäänsä” (s. 188). He korostavat moraalin viittaavan tiettyihin toimintaperiaatteisiin, joita noudatetaan, kun halutaan toimia oikein. Moraali on siis jotakin hyvin käytännöllisellä tasolla ja yksittäisissä tilanteissa esiintyvää.

Etiikan Kotkavirta ja Nyssönen määrittävät olevan ”ihmisen moraalista käyttäytymistä ja sen perusteita koskeva tutkimus”. Heidän mukaansa etiikassa tutkitaan, arvioidaan ja perustellaan moraalia. Etiikka liikkuu siten tavallaan yleisemmällä tasolla kuin moraali. Tosin usein ainakin arkikielenkäytössä molemmilla voidaan tarkoittaa samaa asiaa; filosofiassa sitten saattavat tarkemmat erittelyt olla tarpeen.

Jos nämä tiiviit määritelmät eivät oikein aukea, kannattaa tutustua vaikka edellä mainittuun Kotkavirran ja Nyyssösen kirjaan. Tässä myös muutama nettiosoite, joista voi katsoa niiden määrittely-yrityksiä:

http://www.suol.fi/raamattunet/etikmora.html
http://fi.wikipedia.org/wiki/Moraali
http://fi.wikipedia.org/wiki/Etiikka
http://www.peda.net/veraja/leppavirta/lukio/fi/2/1
http://www.opinto.net/web/parser.php?sec=usk&sub=etiikka&page=perusetiik...

Kommentit (0)

Vastauksesi