Mitä eroa on EP:llä ja mini-CD:llä, ja missä menee hyvälaatuisen demon ja...

Mitä eroa on EP:llä ja mini-CD:llä, ja missä menee hyvälaatuisen demon ja...

Mitä eroa on EP:llä ja mini-CD:llä, ja missä menee hyvälaatuisen demon ja omakustanne-EP:n/kokopitkän albumin raja? Onko itsekustannettu ja netissä ilmaiseksi jaossa oleva albumi "virallinen" vai jonkin sortin demo.

Vastaus

EP-levyn ja mini-cd:n raja on jokseenkin häilyvä ja EP:stä käytetään joskus myös nimitystä minialbumi. EP (Extented Play) on nimityksenä peräisin vinyylien aikakaudelta ja tarkoittaa levyä, jolla on enemmän materiaalia kuin single-levyllä (eli yli kaksi kappaletta), mutta vähemmän kuin täysimittaisella albumilla (vinyyliajan LP-levyllä), yleensä 3-5 kappaletta. Tarkkoja määritelmiä on vaikea antaa. EP-levyiksi on kutsuttu joskus sisällöltään hyvinkin mittavia kokonaisuuksia. Esim. Moonsorrow –yhtyeen Tulimyrsky EP:llä on viisi kappaletta, mutta mittaa yli 68 minuuttia. Vinyyliajan määritelmät ovat nykyään lähinnä viitteellisiä eikä niitä aina voi soveltaa suoraan digitaaliajan tuotoksiin. Tärkeää voi olla myös se, mitä levy sisältää (onko covereita, uudelleenmiksauksia jne). Em. Moonsorrowin levyllä on vain yksi oma uusi kappale. Näin ollen EP-levy ja mini-CD voivat tarkoittaa aika lailla samaa asiaa (mini-CD on tässä yhteydessä levyn sisältöön, ei fyysiseen kokoon viittava termi).
Demolla tarkoitetaan yleensä artistin tai yhtyeen näytelevyä, joka sisältää monesti vain muutaman kappaleen, tarkoituksena antaa mahdollisimman hyvä kuva osaamisesta. Yleensä demot on tarkoitettu levy-yhtiöille levytyssopimuksen aikaansaamiseksi. Eiköhän tuo tarkoitus ole se erottava tekijä demon ja omakustanteen välillä. Toisaalta raja on tässäkin epäselvä. Omakustannedemo saattaa olla arvo sinänsä joissakin musiikkipiireissä, ei tuotettu studioalbumi. Tällöin demo tarkoittaisi jotenkin aidompaa, elävämpää ja autenttisempaa musiikkia.
Omakustanne on tekijän itsensä kustantama teos. Tekijänoikeuden haltija halutessaan voi julkaista teoksensa kaikkien saatavaksi netissä vaikka ilmaiseksi. ”Virallinen” on itsessään monitulkintainen ja –sisältöinen käsite. Käsittääkseni omakustannetta voi pitää yhtä virallisena kuin jonkun levy-yhtiön julkaisemaa äänitettä. Internetissähän on ilmaiseksi ladattavana sekä oikeiden levy-yhtiöiden julkaisemaa materiaalia että miltei rajaton määrä itse tehtyjä ja tuotettuja esityksiä. Lienee makuasia pitääkö näitä omakustanteita demoina vai ”virallisina” julkaisuina.
Linkkejä : http://fi.wikipedia.org/wiki/EP-levy
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=1&t=168260&o=20
http://fi.wikipedia.org/wiki/Demo_(musiikki)
http://fi.wikipedia.org/wiki/Omakustanne

Kommentit (0)

Vastauksesi