Mitä eri menetelmiä käytetään kirkkaiden lasiesineiden pinnoittamisessa värilliseksi?

Mitä eri menetelmiä käytetään kirkkaiden lasiesineiden pinnoittamisessa värilliseksi?

Monet "värilliset" koristelasiesineet nykyään eivät oikeasti ole värillistä lasia, vaan niissä saattaa olla päällä jonkinlainen värikalvo, joka on aika helppo havaita ja joka naarmuuntuu helposti ja saattaa irrota kokonaan poiskin. Sitten on esineitä, joissa tämä lisätty "väri" on ilmeisesti kahden lasikerroksen välissä ja esine saattaa erehdyttävästi vaikuttaa aidolta värilasilta. Miten tällaiset esineet on tehty ja miten ne pystyy erottamaan aidosta värilasista ( - muutoin kuin ehkä myyntihinnan perusteella )?

Vastaus

Suomen lasimuseosta Riihimäeltä vastattiin kysymykseen seuraavasti :

"- Lasiesine voidaan puhaltaa kokonaan värillisestä lasista. 

Aloitukseen voidaan ottaa myös erivärisiä lasikerroksia. Värit voidaan ottaa joko upokkaissa sulatetuista laseista, useimmiten nykyään kuitenkin tappivärinä värillisestä lasipuikosta, aloitukseen voidaan ottaa väriä myös lasijauheesta tai lasimurskasta.

- Lasin pinta voidaan myös maalata. Maalattua lasia tehtiin paljon pula-aikoina, jolloin maalauskuvio peitti lasin huonoa laatua. Lasimaali on matalassa lämpötilassa sulavaa lasijauhetta. Värillinen lasijauhe sekoitetaan tasaiseksi tärpättiin ja ohennetaan dammarlakalla. Väri kuivataan ennen polttoa. Polttouunissa maali sulaa kiinni lasin pintaan.

- Verholasi. Siinä kappaleen aloituksen päälle puhalletaan toisella pillillä ohut värikerros.

- Valmiin lasiesineen pinta voidaan myös maalata tai ruiskuttaa, ja jos maalia ei polteta irtoaa se helposti esineen pinnasta.

Mikäli väri on kahden lasikerroksen välissä täytyy se olla otettu sinne aloitusta tehdessä tai puhaltamalla verho."

Lisäksi hyvää tietoa lasin valmistuksesta löytyy kirjasta Tapio Wirkkala Lasin ja hopean runoilija A Poet in Glass and Silver, julkaisija Suomen lasimuseo, Riihimäki 2013. Kirjassa on intendenttimme Kaisa Koiviston kirjoittama pieni lasisanasto, josta selviää myös lasin valmistustekniikoita, siis myös kuinka värillistä lasia valmistetaan."

 

Kommentit (0)

Vastauksesi