Mitä Englantilaiset pistävät juhlapäivinä ruokapöytään mm.

Mitä Englantilaiset pistävät juhlapäivinä ruokapöytään mm.

Mitä Englantilaiset pistävät juhlapäivinä ruokapöytään mm. halloweenina, jouluna, pääsiäisenä, uutenavuotena ja muissa ns. "tärkeissä juhlissa". Ja miten maan uskonto vaikuttaa siihen miten syödään? (Englannista vieläkin kyse)

Vastaus

Iso-Britanniassa ei ole vain yhtä uskontoa, jonka voisi sanoa vaikuttavan maan ruokailuun liittyviin tapoihin. Uskonnoilla on toki vaikutusta ruokaperinteeseen ja esim. juhlapyhien viettoon ja aiemmin maan vallitsevin uskonto kristinusko (ja sen eri muodot) on toki vaikuttanut ruokakulttuuriin ja sen vaikutus näkyy yhä varsinkin joulun ja pääsiäi-sen ruokapöydässä, sillä monilla ruuilla on symbolisia merkityksiä tai koristeluja: esimerkkinä vaikkapa simnel cake -kakku, joka on koristeltu yhdellätoista marsipaanipallolla jotka symboloivat Jeesuksen opetuslapsia.

Maassa ei ole myöskään mitään yhtä yhtenäistä pyhien tai juhlapäivien viettotapaa vaan eri kreivikuntien sekä Englannin, Walesin, Skotlannin ja Pohjois-Irlannin välillä on alueellisesti eroja siinä millaisia perinteitä juhlien viettoon ja ruokiin liittyy.
Englannissa myös yhteiskunnan luokkaerot vaikuttavat siihen, millaisia ruokia juhlapäivinä laitetaan. Yleisesti ottaen kuitenkin vaikutteita otetaan Britanniassa monista maailman keittiöistä.

Joulupäivänä britit syövät yleensä joulupäivällisen, Christmas dinner, joka useimmiten on täytettyä kalkkunaa (tai muuta lintua). Kalkkunan kanssa tarjotaan ruskeaa kastiketta, perunoita paistettuina tai muussina, erilaisia vihanneksia. Lohi savustettuna tai paistettuna on suosittua. Näiden lisänä voi olla myös mm. paahtopaistia ja muuta lihaa. Jälkiruuista yleisiä ovat jouluvanukas (Christmas pudding) ja kuivahedelmätäytteiset piiraat, mince pies, jotka tarjotaan brandykerman tai brandylla maustetun, notkean voisen kastikkeen, brandy butterin kanssa. Myös trifle ja erilaiset (suklaa)kakut ovat yleisiä tarjottavia.
Skotlannissa tärkeitä ovat näiden ohella muropikkuleivät (shortbread) ja kaurasta valmistetut suolaiset keksit, oatcakes, joita tarjotaan usein juustojen tai marmeladien kanssa.

Uutena vuotena tarjotaan yleensä samantapaista ruokaa kuin jouluna, tai usein muiden maiden ruokakulttuurista vaikutteita ottaneita ruokia esim. kuskusta ja kanaa, tai risottoa. Suosittua on kala, etenkin paistettu ja kylmäsavustettu lohi. Usein pöydässä on mm. sausage rollseja eli nakkeja taikinakuoressa, kanankoipia ja muuta pikkusyötävää.

Pääsiäisenä Britanniassa syödään yleensä lammasta minttukastikkeen kera, leivonnaisista pääsiäiseen kuuluvat hot cross buns -pullat, jotka muistuttavat aika paljon suomalaista pullaa.

Halloweenin viettoon vaikutteet tulevat Yhdysvalloista, ja silloin useimmiten syödään samantyyppistä ruokaa kuin Yhdysvalloissakin eli kurpitsaa jossain muodossa, sekä kanaa, kalkkunaa jne.

Usein eri juhlapyhien aikaan syödään ehkä enemmän perinteisempiä ruokia kuin arkena, esimerkiksi beef wellingtonia ja erilaisia uunipaistoksia (cottage pie, fish pie, shepherd’s pie, toad in the hole).

Katso myös IGS:n arkistosta kategoriasta "ruoka ja juomat"
löytyvä aiempi vastaus samankaltaiseen kysymykseen.

Helmet-tietokannasta löytyviä teoksia aiheesta:
Hix, Mark: British food (London : Quadrille, cop., 2003)

Dixon, Roderick: Keittiössä EU:n ympäri : Britannia ja Irlanti (Multikustannus, 2005)

Palmer, Arnold: Movable Feasts: Changes in English Eating-habits (1984)

Lähteet:

oma kokemus

http://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_dinner

http://en.wikipedia.org/wiki/Simnel_cake

http://en.wikipedia.org/wiki/Scottish_cuisine

http://www.bbc.co.uk/food/occasions/easter

Kommentit (0)

Vastauksesi