Mitä ampiaiset syö? Miten ampiaiset rakentaa pesänsä?

Mitä ampiaiset syö? Miten ampiaiset rakentaa pesänsä?

Mitä ampiaiset syö?

Miten ampiaiset rakentaa pesänsä? Ja rakentaako sen yksi ampiainen vai koko sakki? Missä vaiheessa parvi on koossa ja milloin kuningatar muuttaa pesään ja missä se on sitä ennen?

Vastaus

Ampiaiset keräävät muita hyönteisiä toukkien ravinnoksi. Aikuiset ampiaiset syövät kukkien mettä ja kirvojen mesikastetta.

Talvehdittuaan yksittäinen kuningatar perustaa keväällä pesän, johon se rakentaa puuaineksesta 20-30 lokeroa ennen kuin munii sinne. Kun toukat ovat kehittyneet työläisampiaisiksi, ne huolehtivat pesän tarpeista ja laajentamisesta. Valmiissa pesässä syyskesällä voi olla 5 000–10 000 yksilöä. Vanha ampiaispesä ei enää ole käytössä seuraavana vuotena. Uudet kuningattaret ja kuhnurit syntyvät loppukesällä ja pariutumisen jälkeen kuningatar talvehtii yleensä jossakin maanraossa.

Arkistostamme löytyy lisää tietoa ampiaisten pesän rakentamisesta:
"Näin kerrotaan kirjassa Suomen luonto: Selkärangattomat, (Weilin + Göös, 1998) yhteiskunta-ampiaisten pesistä:
Yhteiskunta-ampiaisten naaraat raapivat leuoillaan hirsistä, puhelinpylväistä, lahopuista tai puutuneista kasvinvarsista kuitu- ja kasviainesta, muokkaavat sitä pureskelemalla ja lisäävät siihen sylkeä, jolloin syntyy selluloosamaista massaa. Pesänrakennus alkaa ylhäältä: ensin pieni varsi ja sitten sateenvarjomainen ulkoseinän alku.

Valmiin pesän ulkoseinämä voi olla sentin paksuinen. Paperikerrosten väliset ilmatilat eristävät hyvin lämpöä. Yhteiskunnan kasvaessa ns. työläiset, eli aikuiset ampiaiset, jotka eivät pysty lisääntymään, purkavat seinämää sisältäpäin. Pesä on pallomainen, mutta ullakoilla nurkat tai maassa isot kivet voivat pakottaa muodon muunlaiseksi.

Toukkakennot ovat samaa paperiainesta kuin pesän pinta, koska ampiaisilla ei ole vaharauhasia, kuten esim. mehiläisillä. Aluksi yhden kennon ulkoreuna on pyöreähkö, mutta viereen tehdyt kennot puristavat muodon kuusikulmioksi. Kennostot ovat allekkain jopa kahdeksana paperipilarien tukemana levykerroksena.

Loppukesällä työläiset valmistavat muita kookkaampia kennoja, joista syntyy kuningattaria ja koiraita. Työläiset ja koiraat kuolevat syksyn pakkasiin, mutta elokuussa syntyneet kuningattaret hakevat parittelun jälkeen talvehtimispaikan, esim. halkopinosta."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ampiainen
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ampiaiset
http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx?word=Ampiaiset
http://www.hyonteismaailma.fi/index.phtml?s=23
http://www.yle.fi/luonnossa/page.php/kysymykset/?category=insect_inverte...
http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2002-09-17,1...

Kommentit (0)

Vastauksesi