Mitä on 100% Cupro? Tälläinen lappu on uudessa takissani.

Mitä on 100% Cupro? Tälläinen lappu on uudessa takissani.

Mitä on 100% Cupro? Tälläinen lappu on uudessa takissani. Onko se kankaan laatu ja mitä se sisältää? Etukäteen kiittäen Sirkka

Vastaus

Kupro on selluloosamuuntokuitu. Kuituoppaan mukaan sitä valmistetaan kupari-ammoniakkimenetelmällä. Aluksi kupron raaka-aineena käytettiin puuvillalintteriä, mutta nykyisin puuselluloosaa. Kuproa valmistettiin jo vuosisadan vaihteessa Saksassa ja Japanissa kupron kehruuta kehitettiin 1950- ja 1970-luvuilla. Länsimaissa muoti nosti kupron uudestaan kiinnostavaksi 1990-luvulla. Nykyisin kuproa valmistetaan lähinnä Yhdysvalloissa ja Japanissa.

Kupro on silkkimäisen kiiltävää ja hienoa. Ohuista kuiduista valmistetaan hienoja silkkikankaita alusasujen, kravattien materiaaleiksi sekä vuorikankaiksi. Katkokuituna kuproa käytetään villa- ja mohairtyyppisenä kuituna vaatetuskankaissa ja -neuleissa. Kankaana kupro on tyylikkään ryhdikäs, mutta samalla pehmeää kuin silkki.

Kuproa hoidetaan samoin kuin viskoosia. Sen märkälujuus on heikko, joten kannattaa pestä hienopesuohjelmalla korkeintaan 60ºC vedessä. Silityslämpötila saa olla korkeintaan 150ºC.

http://www.finatex.fi/html/kuitu/teko/cup.htm
http://www.kaspaikka.fi/materiaali-ja-kuluttajatieto/tekstkuitu.html

Kommentit (1)
Vaikkei tässä nyt niin käynytkään, niin tuon "vuosisadan vaihteessa" -sanonnan kanssa... Vaikkei tässä nyt niin käynytkään, niin tuon "vuosisadan vaihteessa" -sanonnan kanssa kannattaa kyllä olla tarkkana, ettei jää epäselvyyttä siitä, minkä vuosisadan vaihteeseen sillä viitataan.
22.11.2017 09:15 Nanna Heikkilä 1432

Vastauksesi