Voimmeko olla varmoja, että näkemämme maailma on olemassa?

Voimmeko olla varmoja, että näkemämme maailma on olemassa?

Entä jos minä en istukkaan kirjottamassa viestiä palveluunne vaan istunkin mielisairaalassa naputtelemassa syliäni ja kaikki mitä näen ja kuulen ei olekkaan todellisuutta? Miten voin olla varma ettei näin ole?

Vastaus

Perimmäistä varmuutta lienee aika mahdoton saada, jos oikein perusteellisiksi skeptikoiksi heittäydymme. George Berkeley esitti aikanaan, että tietomme ympäröivästä maailmasta on peräisin vain aistimuksista. Enemmän hänen ajattelustaan löytyy suomenkielisestä Wikipediasta osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/George_Berkeley. Toinen huikeita skeptisiä näkemyksiä avannut filosofi oli David Hume, joka kyseenalaisti pähkinänkuoressa ilmaistuna sen, että jonkin aikaisemmin tapahtuneen perusteella voitaisiin vetää johtopäätöksiä siitä, että jatkossakin homma tulee toimimaan niin. Humesta löytyy tietoa osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/David_Hume.

Vaikka skeptismin murtaminen tuntuu olevan aika mahdoton tehtävä, voisi sentään tuohon esittämääsi skenaarioon sanoa edes jotakin vastaväitettä. Jos olisi mielisairaalassa ja kuvittelisit omiasi, voisivatko kuvitelmasi olla näin johdonmukaisia kuin aistimamme maailma? Maailma tuntuisi olevan kuitenkin siinä mielessä säännönmukainen, että potkaistessa kovaa kiveä jalkaan yleensä sattuu, kun taas ehkä kuumehoureissa tai muuten harha-aistimusten vallassa vaikutukset saattaisivat olla hyvin vaihtelevia: joskus potku ehkä sattuisi, joskus taas ei tuntuisi missään vaan lennättäisi kiven taivaan tuuliin. Samalla tavalla esimerkiksi hallusinaatioita aiheuttavat huumeet kuuluvat muuttavan välimatkojen, ajan ja painovoiman aistimista häilyväksi.

Tämä on tietysti vain hatara selitysyritys, jonka voi ampua hajalle vaikkapa väittämällä, että todelliset harha-aistimukset voisivat aivan hyvin olla paljon todellisempia ja johdonmukaisia kuin tässä ”kuvitteellisessa” maailmassa esiintyvät harha-aistimukset. Joudun siis pahoitellen kertomaan, ettei ainakaan minulta löydy perusteluja, joiden avulla voisit täydellä varmuudella sulkea aisteihin liittyvät epäilyt pois.

Kommentit (0)

Vastauksesi