Mistä viikon numerot ovat peräisin?

Mistä viikon numerot ovat peräisin?

Miksi viikon numeroita käytetään yleisesti ajan määreinä, ja mistä käytäntö on peräisin? Sehän on melko hankala tapa ilmaista ajankohtaa; oletan, että suurin osa ihmisistä joutuu (minun ja kollegoideni tavoin) tarkistamaan viikon numeron tietääkseen mikä viikko nyt on, taikka mitä ajankohtaa tarkoitetaan, jos kerrotaan jonkin asian tapahtuvan esimerkiksi viikolla 38. Eikö olisi selkeämpää sanoa, että asia tapahtuu 15.9. alkavalla viikolla, siitä hahmottaisi heti, että parin viikon päästä?

3 vastausta

Onhan se totta että kalenteriin on yleensä turvauduttava kun ajankohta ilmoitetaan viikon numerolla. Viikkojen numerointi on kuitenkin kansainvälisen standardisoimisliiton hyväksymä käytäntö ja Suomessa Helsingin yliopisto päätti ottaa sen käyttöön kalentereissa vuoden 1973 alusta. Usein yhtenä syynä mainitaan kansainvälisen kaupan tarpeet. Kun viikkonumerointi on samanlainen eri puolilla maailmaa, on helppo sanoa että tavara toimitetaan viikolla 32. Kaikissa maissa ei viikkonumerointia järjestetä standardin mukaan. Esimerkiksi Yhdysvallat ei ole liittynyt sopimukseen ja siellä kalentereissa viikko alkaa yleensä sunnuntaipäivällä eikä viikkonumerointia juurikaan näe amerikkalaisissa kalentereissa.

Kommentit (1)
Erään väärinkäsityksen mahdollisuuden (ja ohjelmointivirheitä) aiheuttaa se, että j... Erään väärinkäsityksen mahdollisuuden (ja ohjelmointivirheitä) aiheuttaa se, että joinakin vuosina, kuten esim. 2014, ajankohta "keskiviikkona viikolla 1" voi viitata sekä päivämäärään 1.1.2014 että 31.12.2014 http://www.timeanddate.com/calendar/?year=2014&country=24
9.9.2014 00:10 Hessu Höpö 8605
08.09.201421:49
22071
95

Varoitus: "amerikkalaiset" eivät juurikaan käytä viikkonumerointia - mutta käyttävät sitä kuitenkin sen verran, että se on tietokoneissa kalenteriohjelmissa. Jouduin kerran kinaan toimeksiantajan kanssa, kun tärkeän työn deadline näytti viikkonumeron perusteella olevan eri aikaan kuin sovittu, keskellä pyhiä. Osoittautui, että vanhan ja uuden mantereen viikkonumerot tuona vuonna poikkesivat toisistaan ja hänellä oli jäänyt Exceliin (tai mihin lie) Yhdysvaltain-asetukset.

Kommentit (0)
09.09.201412:32
9709
63

Euroopassa viikko numero 1 on vuoden se viikko, johon kuuluu vuoden ensimmäinen torstai.

Amerikassa viikko numero 1 on vuoden se viikko, johon kuuluu vuoden ensimmäinen lauantai. (Korjasin tämän. Pahoittelen, jos joku ehti lukea virheellisen vastauksen)

Islamilaisessa maailmassa on vielä eri systeemi, jossa viikko numero 1 on se, jossa on vuoden ensimmäinen perjantai.

Muissa maissa on sitten vaihtelevasti kumpaakin käytäntöä. En tiedä tarkemmin. Minulla on esimerkiksi (vanhahko) Samsung-merkkinen kännykkä, jossa kalenterin viikot alkavat sunnuntaista eikä sitä voi muuttaa millään asetuksilla. Luultavasti siis Etelä-Koreassa aloitetaan myös viikko sunnuntaista ja viikkonumerointi menee amerikkalaiseen tapaan.

Tämä ero liittyy siihen, että viikon alkaminen lasketaan joko maanantaista tai sunnuntaista, tai lauantaissa islam-maissa.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi