Mistä värit tehdään esim. maaleihin?

Mistä värit tehdään esim. maaleihin?

Vastaus

Erilaisten materiaalien värjäämiseen käytetään väriaineita. Väriaineet voivat olla joko luonnosta saatuja tai synteettisiä eli keinotekoisesti tehtyjä. Sekä luonnosta saadut että synteettiset väriaineet voivat olla joko orgaanisia tai epäorgaanisia. Väriaineita jaotellaan vielä lukuisin eri tavoin tämän lisäksi.

Esimerkiksi maalit koostuvat neljästä osasta: sideaineesta, liuottimesta, väriaineesta ja muista lisäaineista. Väriaine eli pigmentti on maalissa se, joka saa värin aikaiseksi. Pigmentti on tyypillisesti jauhemaista, ja se sekoitetaan sideaineeseen (esim. akryyliin -> akryylivärit, öljyyn -> öljyvärit). Pigmentti on pieniä hiukkasia, ja maalissa se on tasaisesti jakautuneena sideaineeseen. Pigmentti voi olla peittävää tai läpikuultavaa.

Jo varhain ihminen on käyttänyt luonnosta löytyneitä värejä mm. luolamaalauksiin ja kehon värjäämiseen. Väriaineita on saatu mm. maasta, savesta, kasveista ja luonnonjalokivistä. Onpa karmiininpunaista tehty kirvojen verestä ja intiankeltaista mangon lehdillä ruokitun karjan virtsasta. Hiljalleen kehitettiin yhä uudenlaisia pigmenttejä ja aluksi etenkin värjäysteollisuuden tarpeita varten värejä alettiin tuottaa keinotekoisesti. Nykyään suuri osa väriainesta valmistetaan synteettisesti.

Kommentit (0)

Vastauksesi