Mistä vaatteisiin tarttuva metsän haju muodostuu?

Mistä vaatteisiin tarttuva metsän haju muodostuu?

Olen kasvanut ympäristössä, jossa harrastetaan metsästystä ja muuta eräilyä sekä tarpeen vaatiessa tehdään erilaisia metsätöitä. Olenkin ikäni ihmetellyt tietynlaista hajua, joka syntyy ja pinttyy tällaisissa harrasteissa käytettyihin vaatteisiin. Tämä "metsän haju" on hyvin voimakas, aavistuksen makea, hiukan havuinen tuoksu. Haju ei lähde vaatteista tuulettaessa eikä edes konepesussa. Konepesussa haju tarttuu samassa koneellisessa pestäviin muihinkin vaatteisiin.

Metsätöiden suhteen teoria voisi olla, että moottorisaha sinkoaa puiden pihkaa ympäriinsä ja tämä pihka ja sen sisältämät muut aineet aiheuttaisivat hajun. Toisaalta myös muussa eräilyssä käytetyt vaatteet haisevat samalta eikä moottorisaha, pihka tai bensiini sinällään voi selittää hajua.

Mikä voi olla tämän hajun syynä ja miten se voi olla niin voimakas ja tarttuva? Onko asiasta jonkunlaista tutkimusta? Voisi kuvitella, että haisevat vaatteet sisältävät sellaisia partikkeleita, mitä jonkunlaisissa laboratoriotutkimuksissa voisi havaita ja analysoida.

Vastauksesi