Mistä vaahterasiirappi tehdään ja miten?

Mistä vaahterasiirappi tehdään ja miten?

Vastaus

Vaahterasiirappia valmistetaan vaahteran mahlasta. Useimpia vaahteroita voi käyttää siirapinlähteenä, mutta sokerivaahtera ja mustavaahtera ovat suosituimpia.

Suurin osa vaahterasiirapin valmistuksesta tapahtuu Pohjois-Amerikassa. Kanadassa valmistetaan 80 % maailman vaahterasiirapista ja siellä valmistus on keskittynyt erityisesti Québecin alueelle. Siirapin valmistus keskittyy paikallisista sääoloista riippuen helmi-, maalis- ja huhtikuuhun jolloin kylmät yöt ja lämpimät päivät edesauttavat mahlan virtaamista.

Vaahteroihin porataan reikiä joista valutetaan letkujen ja kourujen avulla mahlaa keräysastiaan. Puihin porataan uusi reikä joka vuosi, sillä puun luontaisen parantumisen vuoksi yksi reikä tuottaa mahlaa vain yhden kauden. Kypsä sokerivaahtera jonka läpimitta on vähintään 25 cm tuottaa noin 40 litraa mahlaa 4–6 viikon sokerointikautena. Sama 40 litraa tarvitaan mahlaa yhden vaahterasiirappi litran valmistamiseen.

Mahlassa itsessään on aluksi vain hyvin vähän sokeria, yleensä alle 2,5 prosenttia. Mahlasta saadaan poistettua jopa 75 prosenttia vedestä jolloin sokerin osuus on kuitenkin vain 8 prosenttia. Sokerin osuutta mahlassa nostetaan keittämällä sitä isolla tasaisella pannulla kunnes siitä muodostuu makeaa siirappia. Tämä prosessi on hidas koska suurimman osan vedestä täytyy kiehua pois. Valmiissa vaahterasiirapissa on vähintään 66 prosenttia sokeria.

http://en.wikipedia.org/wiki/Maple_syrup
http://fi.wikipedia.org/wiki/Vaahterasiirappi

Kommentit (0)

Vastauksesi