Mistä Tuomari Nurmion kappale Lasten mehuhetki kertoo?

Mistä Tuomari Nurmion kappale Lasten mehuhetki kertoo?

2 vastausta

Pintatasolla ollaan lastenkutsuilla, kaiketi syntymäpäiviä viettämässä. Juhlat keskeytyvät kun musta enkeli vie päivänsankarin. Syntyy melkoinen paniikki, vanhemmat ovat tolaltaan ja lapset kauhuissaan. Albumin tekstit ovat kauttaaltaan mielenkintoisia ja monitulkintaisia.

Arto Melleri kirjoitti Nurmion laululyriikasta, pääosin Lasten mehuhetki -levyn teksteistä laajan artikkelin Parnasson numeroon 2/1982 otsikolla "Perusjärkytyksen äärellä". Mellerin mielestä Nurmion edelliseen levyyn verrattuna Lasten mehuhetki on sanoituksiltaan enemmän matka lapsuuden pelkoihin ja ahdistukseen, ihmisen sisälle. Se on jossakin mielessä "paluu rikospaikalle", sinne missä ihmisen persoonallisuus alkaa muotoutua. Levyn maailmankuva on kokoonpantu ristiriitaisista aineksista, syyllisyyden, kärsimyksen ja julmuuden toistuvista, yhtaikaa unenomaisista ja kouriintuntuvista kuvista.

Saman suuntaisia mielikuvia Lasten mehuhetki -kappaleen sanoitus herättää vastaajankin mielessä. Musta enkeli tuntuisi edustavan jotakin epämääräistä, vaikeasti hahmoteltavaa lapsuuden pelkoa. Vaikka laulussa vihjaillaan, että tuli syötyä liikaa täytekakkua ja kaadettua toisten lasten niskaan kylmää mehua, en silti näe ideana suoranaisesti rangaistusta huonosta käytöksestä. Toisaalta tekstin voi mieltää myös muistutuksena elämän ankarista realiteeteista ja lapsuuden rajallisuudesta: "Paha musta enkeli ottaa kenet haluaa, eikä muita enkeleitä ole olemassakaan".

Oman tulkintansa voi jokainen tehdä. Hiukan vaikeaselkoiset sanoitukset ovat usein niitä kiehtovimpia.

 

Kommentit (0)
23.05.201813:45
7356
87

Minusta näyttää aivan selvältä, että “Lasten mehuhetki” kertoo lapsen traumaisesta kokemuksesta, kun hänelle on opetettu tosiasiana uskonnolliset perinteiset jutut, joihin kuuluu muun muassa perisynti ja persoonallinen paholainen. Ja näen sen ankarana kritiikkinä tuollaista lasten opettamista kohtaan.

Tiedän kyllä, että tämä on fundamentalistisen kristinuskon kannalta poliittisesti epäkorrekti tulkinta. Pidän sitä kuitenkin oikeana, kunnes joku toisin todistaa — parhaassa tapauksessa lauluntekijä itse.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi