Mistä tulee termi tai sanonta, että jokin on varteenotettava vaihtoehto?

Mistä tulee termi tai sanonta, että jokin on varteenotettava vaihtoehto?

Mistä tulee termi tai sanonta, että jokin on varteenotettava vaihtoehto? Ilmeisesti jotain on otettu jonkin varteen aikanaan ja siitä on sitten tullut tälläinen sanonta.

2 vastausta
09.03.201009:36
27227
129

Sana ”varteenotettava” tulee varmaankin ilmauksesta ”ottaa varteen”. Sen sijaan tuon ilmauksen alkuperästä eivät osanneet mitkään tutkimani lähteet kertoa mitään täsmällistä. Timo Haukioja arvelee artikkelissaan ”Varsi-sanue kognitiivisen semantiikan valossa”, että kyseessä on sanasta ”varsi” muodostuva idiomi, mutta hänkään ei lähde pohtimaan tarkemmin sen alkuperää. ”Suomen sanojen alkuperä” (osa 3; Suomalaisen kirjallisuuden Seura ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2000) kertoo, että sanan ”varsi” on arveltu olevan balttilainen laina. Varmuudella ilmaus ”ottaa varteen” on esiintynyt kirjoitetussa suomen kielessä ainakin 1800-luvun alkupuolella.

Toisaalta näkisin vaihtoehtoisena mahdollisuutena, että ”ottaa varteen” kytkeytyisikin yhteen partikkelin ”varten” kanssa. ”Suomen sanojen alkuperä” esittää sanan ”varten” alkuperäksi ”varsi” sanan ohella sen, että se perustuisikin sanaan ”vara” ja olisi esimerkiksi sanojen ”varalla” ja ”vasten” sulautuma. Merkityksen kannalta tämä tuntuisi luontevalta, koska silloin ”ottaa varteen” merkitsisi ikään kuin neuvon tms. ottamista kuvainnollisessa mielessä varastoon tulevaa käyttöä varten.

Sana ”vara” on ”Suomen sanojen alkuperän” mukaan germaaninen laina, josta kertovat muinaisala- ja -yläsaksan ”wara” (’tarkkaavaisuus, suoja, osuus, oikeus käyttää hyväkseen’) ja muinaisnorjan ja -ruotsin ”vara” (’kauppatavara’). Samaan alkuperään saattaa kytkeytyä myös sanonta ”ottaa vaari/vaarin”, joka tarkoittanee merkitykseltään paljolti samaa kuin ”ottaa varteen”. Sekä ”vara” että ”vaari(n)” esiintyvät jo Agricolan kielessä. Nykyruotsin ilmaus ”ta vara” (’ottaa huomioon’) hyödyntää samanlaista ottamista ilmaisevaa verbiä kuin suomen ilmaukset.

Tarvittaisiin varmaan tarkempaa kielihistoriallista tutkimista ilmauksen ”ottaa varteen” todellisen alkuperän selvittämiseksi, jollei sitä ole jo käsitelty joissakin kielitieteellisissä julkaisuissa, joihin en ole päässyt käsiksi. Toivottavasti silti näistäkin pohdinnoista on jotakin iloa.

Kommentit (0)
04.03.201821:46
19060
115

Ilmaisun rakenteen perusteella minusta on ihan selvää että kyseessä on käännöslaina ruotsista. Ottaa vaarin on ilmaus jossa on ensin täysin väritön, hajuton, mauton yleisverbi "ottaa" ja sitten ihan yhtä mitäänsanomaton "vaari". Vain ruotsin ja englannin tapaisissa kielissä asiat pilkotaan noin mitättömiksi sanoiksi. Tein nettihaun sanoilla "kielitoimisto ottaa vaarin", ja löytyihän sieltä heti artikkeli, jossa ilmaus tosiaan selitetään ruotsista lainatuksi. Artikkeli on vanhempi kuin kirjaston vastaus, eli olisi voinut löytyä alunperinkin.

Kommentit (1)
Niin, olisi voinut löytyä, jos olisi etsitty vaarin ottamista, mutta nythän etsittiin v... Niin, olisi voinut löytyä, jos olisi etsitty vaarin ottamista, mutta nythän etsittiin varteen ottamista.
5.3.2018 09:00 Köpi K 81270

Vastauksesi