Mistä tulee termi "olla mustasukkainen"?

Mistä tulee termi "olla mustasukkainen"?

Vastaus

Moni miettii, miksi suomalaiset sanovat mustasukkainen. Miten ihmeessä asia liittyy mustiin sukkiin? Itse asiassa ei mitenkään. Ruotsalaiset sanovat svartsjuk (mustankipeä). Sjuk on suomalaisten korvissa äänteellisesti hyvin lähellä sukka-sanaa, joten on ollut helppo ruveta sanomaan mustasukkainen.
http://kirlahkielet.blogspot.com/2008/05/kansanetymologiaa.html

Edellä esitetty on hyvin yleinen selitys mustasukkainen-sanalle, mutta Matti Vilppula esittää eriävän mielipiteensä Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen kielipalstalla:

Mustasukkainen on sanana kummallinen. Mitä tekemistä sukilla on tunteen kanssa? Miten se, että epäilee mielitiettynsä uskollisuutta ja pelkää kilpailevansa hänestä jonkun toisen kanssa, liittyy sukkiin?

Mustasukkaisen synonyymi on mustankipeä. Sillä taas on sanatarkka vastine ruotsissa: svartsjuk. On katsottu, että mustasukkainenkin perustuisi samaan ruotsin sanaan. Kyseessä olisi käännösvirhe, johon sanojen sjuk ja sukka äänteellinen läheisyys on kääntäjän eksyttänyt. Käsitys on väärä. Mustasukkaisella on ruotsalainen esikuva, mutta se ei ole svartsjuk.

Pohjanmaan ruotsalaismurteissa tunnetaan sanonta gå med svartsockar ’kulkea mustissa sukissa’. Sillä viitataan mustankipeyteen. Voisi ajatella, että ilmaus on peräisin suomesta. Se olisi suomen olla mustasukkainen -sanonnan ruotsinnos. Tämä mahdollisuus on pakko sulkea pois, koska sanonta tai sen läheinen vastine on tunnettu myös riikinruotsissa.
http://www.kotus.fi/index.phtml?s=939

Lienee parasta lopettaa lainaukseen keskustelupalstalta:
Olla mustasukkainen på svenska => att vara svartsjuk
Suorakäännöshän olisi mustankipeä, joka on helpompi ymmärtää metaforana.
Käännös mahtaa perustua fonetiikkaan, jolloin sjuk on kääntynyt sukaksi?

Tai sitten ei...
http://keskustelu.jatkoaika.com/showthread.php?t=13920&page=47

Kommentit (0)

Vastauksesi