Mistä tulee sanonta vesi on kuin linnunmaitoa? Eiväthän linnut imetä?!?

Mistä tulee sanonta vesi on kuin linnunmaitoa? Eiväthän linnut imetä?!?

Vastaus

Esimerkiksi kyyhkyset todella syöttävät poikasilleen nestettä, jota kutsutaan linnunmaidoksi. Tätä linnunmaitoa ei imetetä, vaan sitä kehittyy kyyhkysen kuvussa ja kaadetaan nokasta nälkäisten poikasten suuhun. Kyyhkysillä poikasten ruokinta on sikäli tasa-arvoisempaa, että linnunmaitoa tuottavat kummatkin sukupuolet. Linnunmaito on lisäksi proteiini- ja rasvapitoisempaa kuin lehmän- tai ihmisenmaito.

Linnunmaidosta:
http://www.stanford.edu/group/stanfordbirds/text/essays/Bird_Milk.html
http://www.rspb.org.uk/advice/expert/previous/pigeonmilk.aspx

Kotuksen sananparsikokoelman mukaan linnunmaitoa on käytetty esimerkkinä monenlaisissa sanonnoissa, joista useat viittaavat linnunmaidon maittavuuteen: jokin on vaikkapa makeaa kuin linnunmaito. Linnunmaidon makuun tutustumattomana en pysty varmistamaan tämän uskomuksen paikkansapitävyyttä. Ehkä voisi kuitenkin olettaa, että maun sijaan sananparren muodostumiseen on vaikuttanut linnunmaidon harvinaisuus: kun linnunmaitoa ei joka päivä pääse hörppimään, niin pakkohan sen on olla vähän hienompaa juomaa!

Kun vettä taas kehutaan linnunmaidon kaltaiseksi, tarkoitetaan, että se tuntuu iholla mukavalta eli on esimerkiksi sopivan lämpöistä. Tässä taustalla lienee ajatus maitokylvyistä, jotka jo itsessään ovat melkoista luksusta. Sananparren keksijälle on kenties tullut mieleen, että jos pääsisikin kylpemään linnunmaidossa, se vasta herrain herkkua olisikin.

Kommentit (0)

Vastauksesi