Mistä tulee sanonta saunan taakse tai saunan takana on vielä tilaa? Juontuuko...

Mistä tulee sanonta saunan taakse tai saunan takana on vielä tilaa? Juontuuko...

3 vastausta

Saunalehdessä numero 3/2008 Turun folkloristiikan professori arvelee sanonnan alkuperästä seuraavaa:

Sanonta on ollut mahdollisesti alun perin uhkaus; ellei paranna tapojaan, joutuu saunan taa. Sauna sijaitsi paloturvallisuuden vuoksi kauempana pihapiiristä. Kiukutteleville lapsille voitiin antaa piiskaa saunan takana, josta huuto ei kuulunut.
http://www.sauna.fi/fileadmin/sauna-lehti/pdf-lehdet/Sauna_3_08_netti.pdf

Toisaalta sanonta on voinut saada alkunsa eläinten teurastamisesta. Se suoritettiin ennen piilossa pois pihapiiristä, jotta ulkopuoliset eivät järkyttyisi.

Kommentit (0)
18.10.201419:56
92
92

Sanonnalla on raadollinen historia. Saunan taakse vietiin mm. sisällissodan aikaan hangoittelijat kuopattavaksi. Jos uhkaus ei riittänyt, niin saunan takana oli tilaa. Ei se saunan takunen ollut mikään romanttinen paikka.

 

Kommentit (0)
19.10.201412:57
27513
46

Njaa, ehkäpä sivullisten teurastuskauhuilta säästäminen on ollut paikallaan joskus jos on ollut käymässä hienohelmaisia kaupunkilaisia, patruunan rouvan sukulaisia tms. Maallahan teurastaminen oli perinteisesti arkinen toimenpide, jota ei ole tarvinnut sen ihmeemmin omalta väeltä tai kyläläisiltä peitellä, ellei oltu niin taikauskoisia, että olisi pelätty naapurien kateuden pilaavan työn. Siellä, missä ei pienehköjen eläinten teurastusta tehty suorastaan asuintuvassa, se saatettiin hoitaa erityisesti Lounais-Suomessa saunassa, missä saattoi olla pata ja kuumaa vettä suolien pesemiseen yms. tarpeisiin. Eläimistä pyrittiin käyttämään hyväksi kaikki mahdollinen, joten varsinaisia jätteitä ei kovin paljon jäänyt.

Saunassa hoidettiin usein myös synnytykset, kuppaaminen, hierominen, vainajien pesu, jopa viljan ja lihan kuivatus tai savustaminen. Niinpä tuntuisi luonnolliselta ajatella, että saunan takana olisi ollut jätealue, erityisesti ellei ole ollut huussinalustaa tai -taustaa tunkion paikkana. Näistä syistä olisi tietysti sopivaa toivottaa ei-halutut henkilöt saunan taakse, haisevalle alueelle jo paikan epämiellyttävyyden vuoksi. Varsinainen sanonta tulee todellakin siitä, että saunan takana on ammuttu tai muuten päästetty päiviltä henkilöt, joista on haluttu syystä tai toisesta päästä eroon. Sanonta on edelleen voimissaan, vaikka raadollisen historian kirjaimellinen toteuttaminen on toivottavasti nykyään harvinaista.

Ajatellen pakanuuden ajalta periytyviä mietteitä kodin ynnä saunan pyhyydestä  ja uskomuksista voisi vielä tuumia, olisiko sanonnalla niin pitkät juuret, että se merkitsisi saunan taustaa paikkana, jonne ei kotihaltioiden ja saunatonttujen suojeleva vaikutus ulotu? Hus kaikki ilkeät ihmiset sinne, missä ovat varjellun pihapiirin ulkopuolella riehuvien pahojen henkien saavutettavissa?

Kommentit (0)

Vastauksesi