Mistä tulee sanonta H-hetki?

Mistä tulee sanonta H-hetki?

2 vastausta

Asiasta on kysytty palvelussamme ennenkin.

H-hetki (alkamishetki, tärkeä, ratkaiseva, kriittinen hetki) on suomennos englannin ilmauksesta H-Hour. Ilmaisu tulee armeijan komentokielestä. Asiaa korostetaan erottamalla sanan etukirjain sanan eteen. H on lyhenne sanasta hour (tunti) ja sitä on ilmeisesti alun perin käytetty vain vahvistamaan ja korostamaan tunnin tai hetken merkitystä.

Alla ovat linkit vanhoihin vastauksiin.

Kommentit (0)
10.12.201921:57
30452
16

D-Day ja H-Hour olivat käytössä jo ennen Normandiaa, varhaisin merkintä on Yhdysvaltain asevoimien mukaan löydetty I maailmansodan ajalta, vuodelta 1918.

Ne tarkoittavat käytännössä kahta asiaa: ensinnäkin ehkä sitä, että tarkoitetun operaation päivämäärä ja kellonaika eivät ole vielä lopullisesti määrättyjä, vaikka niitä varten tehtävät valmistelut ja suunnittelut ovat jo meneillään tai jopa valmiit. Kun päivämäärä ja kellonaika, joiden vahvistamiseen vaikuttavat seikat - kuten Normandiassa sää - ovat tiedossa, tehdyt suunnitelmat toteutetaan ja operaatio/invaasio tms. toimeenpannaan. D-daynä ja H-hetkellä.

Toinen vaihtoehto on se, että kyseessä on niin salainen operaatio, että sen tehostetun salassapitämisen vuoksi siitä puhutaan ja kirjoitetaan vain noilla kirjainmerkinnöillä, vaikka todellinen päivämäärä voi olla jo määrätty. 

Ajankohtia voidaan ilmaista myös merkitsemällä vaikkapa H-3  eli kolme tuntia ennen määrättyä ajankohtaa, tai D+4, neljä päivää hyökkäyspäivän jälkeen. Merkinnöillä voidaan ilmaista myös tunteja ja minuutteja. Esimerkiksi H+75 tarkoittaa 1 t 15 min sen tietyn tunnin jälkeen.

Näin kertoo US. Army Center of Military History.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi