Mistä tulee sanonta, että leikkaa kiinni? Eikö yleensä leikatessa asiat menevät toisistaan erilleen?

Mistä tulee sanonta, että leikkaa kiinni? Eikö yleensä leikatessa asiat menevät toisistaan erilleen?

Vastaus

Vastaajalle ilmaisu "leikata kiinni" on tutuin moottoreista puhuttaessa. Esimerkiksi moottorin kuumetessa liikaa tai voitelun puutteessa mäntä leikkaa kiinni, jumittuu sylinteriin. Urbaanin sankirjan mukaan sillä voidaan myös kuvata tilannetta, jossa joku menettää hermonsa. Aivot "leikkaa kiinni",  kun ei ymmärrä jotakin.

Mistä sanonta on saanut alkunsa, siitä ei liene tietoa. Nykysuomen sanakirjan mukaan leikata tarkoittaa perusmerkityksessään: katkaista, irrottaa, halkaista, viiltää, uurtaa t. muotoilla jotakin veitsellä saksilla tms. Kun jotain leikataan, voi tosiaan ymmärtää leikattavien osien ennemminkin irtautuvan kuin jumiutuvan tai kiinnittyvän toisiinsa. Toisaalta jos leikkaa liian paksua tai sitkeää materiaalia voi huomata vaikkapa saksien tai puukon juuttuvan kiinni kesken operaation. Silloin tavallaan "leikkaa kiinni".

Kommentit (1)
Vastaajan mainitsema Nykysuomen sanakirja esittelee leikata-sanan tässäkin merkityksess... Vastaajan mainitsema Nykysuomen sanakirja esittelee leikata-sanan tässäkin merkityksessä, tekniikan kielen ilmauksena: Laakeri leikkaa 'juuttuu kiinni esim. saatuaan käydä kuumana, leikkautuu kiinni'. Yleiskielen sanakirjoissa ei selitetä tekniikan kielen ilmausten taustoja. Vastaajan esittämä saksi- ja puukko-selitys ei tunnu vakuuttavalta.
6.9.2018 16:14 Sten Borg 14504

Vastauksesi