Mistä tulee sana rössi. Meillä Pohjois-Pohjanmaalla on esim. Rössipotut.

Mistä tulee sana rössi. Meillä Pohjois-Pohjanmaalla on esim. Rössipotut.

4 vastausta

Wikipedian mukaan rössy, rössi tarkoittaa veripalttua (tunnetaan myös nimillä kampsurössö, kisko, lepäkäs, porvakas, prettu, leppärieska ja roppana).

Kommentit (0)
26.01.201821:27
66303
93

Oikea termi on rössypotut ja veriruuasta on kyse, ei röstistä. Nimi tulee ruotsinkielestä: rösch potatis.

"Rössypottu on rössystä eli veripaltusta sekä perunoista ja sianlihasta valmistettava keitto. Siinä keitetään kuoritut perunat ja sianliha kypsiksi (vettä keittämiseen tarvitaan vain sen verran, että perunat ja liha peittyvät). Paloiteltu rössy lisätään keittoon, jonka annetaan kiehua vielä pari minuuttia. Mausteeksi riittää pelkkä suola. Rössypottu on erityisesti oululainen perinneruoka, joka on yleinen myös muualla Pohjois-Suomessa.[1] Rössypottu tunnetaan myös Ruotsissa, nimellä rösch potatis. Ruokalaji lienee alkujaan Saksan Alasaksin alueelta kotoisin oleva myöhäissyksyn sadonkorjuujuhlan eli köyrin ruokalaji."

Kommentit (0)
26.01.201818:02
19187
68

Olisikohan kyse kuitenkin tästä:

"rösti ruok. raastetusta perunasta ja sipulista paistinpannulla litteäksi kakuksi paistettu (lisäke)ruoka, röstiperunat"  (Kielitoimiston sanakirja)

 Lähtökohtana lienee ruotsin kielen rosta 'paahtaa'.

Kommentit (0)
27.01.201811:31
5126
49

Kuten tuossa todetaan Rössypottu- tai potut on yksi ruoka. Röstiperunat on eräs perunan tarjottava muoto ja alkuperä viittaa rösta tai roast sanoihin. 

Kommentit (0)

Vastauksesi