Mistä tulee sana kiusaus tarkoitettaessa ruokaa?

Mistä tulee sana kiusaus tarkoitettaessa ruokaa?

Entä onko oikea kirjoitusasu Janssonin kiusaus vai janssoninkiusaus?

Vastaus

Kiusauksiksi on alettu nimittää janssoninkiusauksen tapaan valmistettuja ruokia, joissa anjovis on korvattu esimerkiksi kinkulla tai sienillä.

Janssoninkiusaushan on alun perin ruotsalainen ruoka, Janssons frestelse. Ruoan nimen alkuperälle on useampikin selitys. Kiusauksen selittäisi mahdollisesti elokuva Janssons frestelse (1929), josta ruoan on arveltu saaneen nimensä. Tukholmalaisrouva Elvira Stigmar oli elokuvassa esiintyneen näyttelijä Edvin Adolphsonin suuri ihailija. Hän oli piloillaan antanut nimen suositun elokuvan mukaan anjovislaatikolleen, jota hän tarjosi ompeluseuralaisille uudenvuoden 1929 paikkeilla. Hän piti nimestä ja alkoi levittää sitä Tukholman seurapiireissä. On myös esitetty, että ruoka olisi nimetty ruotsalaisen oopperalaulajan Per ”Pelle” Janzonin (1844-1889) tai ruotsalaisen lahkolaissaarnaajan Erik Janssonin (1808-1850) mukaan. Erik Jansson oli tarinan mukaan muuten ankaran pidättyväinen, mutta yksi heikkous hänellä oli: perunasta, anjoviksesta, sipulista ja kermasta tehty herkkuruoka. Onhan janssoninkiusaus kuin kiusaus, jota ei ole helppo vastustaa.

Ruokalajeja, joiden nimissä on osana erisnimi, ei yleensä käsitellä erisniminä, vaan ne ovat kalvenneet yleisnimiksi. Siksi ruoan nimi kirjotetaan janssoninkiusaus.

Kommentit (0)

Vastauksesi