Mistä tulee sana kilpikonna? Onko eläimen ajateltu varastavan kilpensä...

Mistä tulee sana kilpikonna? Onko eläimen ajateltu varastavan kilpensä...

Vastaus
13.02.201023:06
23384
83

Onneksi ei kilpikonnaa sentään varkaaksi ole syytetty. Sen sijaan ”Suomen sanojen alkuperä” (osa 1; Suomalaisen kirjallisuuden Seura ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 1992) kertoo, että sanalla ”konna” on toinen merkitys, joka viittaa sammakkoheimoon Bufonidae. Kilpikonna lienee siis nähty ikään kuin kilvellä varustettuna sammakkona. Ehkäpä merkitys ’lurjus’ on syntynyt juuri sammakosta, kun pahaa ihmistä on saatettu haukkua sammakon kaltaiseksi; sammakkojahan kai pidetään aika rumina.

”Konnan” merkityksille löytyy vastineita myös sukukielistä: inkeroisen ”konna” (’sammakko, roisto’), karjalan ”konna” (’rupisammakko, konna, heittiö, mokoma, pahanen’), viron ”konn” (’sammakko, rupikonna’) ja liivin ”kūona” (’sammakko’). Latviaan vastaava sana lienee lainattu virosta tai liivistä. Suomen kirjakielessä sana on esiintynyt ensimmäisen kerran 1600-luvulla molemmissa merkityksissä, ja kun sille ei ole löydetty etymologiaa, sitä lienee pidettävä omaperäisenä. ”Kilpi” on samoin vanha omaperäinen sana, joten niistä on saatu muodostettua ihan kivalta kuulostava uusi yhdyssana.

Kuka on sanan ”kilpikonna” luonut ja milloin, siitä en löytänyt tarkempaa tietoa, mutta ehkäpä se liittyy suomenkielisen tieteellisen nimistön luomiseen 1800-luvulla.

Kommentit (0)

Vastauksesi