Mistä tulee sana hule,esim,hulevesi?

Mistä tulee sana hule,esim,hulevesi?

Vastaus

Nykysuomen sanakirjan mukaan sanaa hulevesi käytetään viemäröitävistä sade- ja sulamisvesistä ynnä muista suhteellisen puhtaista pintavesistä.

Etymologisen sanakirjan mukaan hulasvesi (Lönnroth 1874; Pohjois-Savo, Keski-Suomi, Laatokan ja Pohjois-Karjala), hulevesi ( Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa) tarkoittaa tulvavettä, lumesta sulanutta tai jään päälle noussutta vettä / flutandes Wasser. Hulas (Vermlanti)'iso lätäkkö'. Hulaallaan, huleillaan tarkoittaa kokonaan veden peitossa.
Sanan hulasvesi/ hulevesi alkuperästä on useita selityksiä. Voi olla samaa kuvailevaa alkuperää kuin hulahtaa, hulista tai myös hulve, hulppavesi 'tulvavesi'. Voi olla myös samaa balttilaista lähtöä kuin sana hulas.
Hulahtaa (Ganander 1786; laajasti murteellinen) 'pulahtaa, loiskahtaa / schwappen, plumpsen'.

Hule, esimerkiksi hulejyvä (Lönnroth 1874) itämurteissa tarkoittaa huonoa, sisuksetonta jyvää. Huleet, hulleiset eli kevyet jyvät. Mahdollisesti tämäkin samaa kuvailevaa alkuperää kuin hulahtaa. Voi olla myös germaanista tai kantagermaanista alkuperää. (kantagermaaninen hula, muinaisnorja holr ’ontto’, nykyruotsi hål ’reikä, aukko, kolo’) , (anglosaksinen hulu, englanti hull ’kotelo, siemenkotelo, kuori’).

Lähteet:
Suomen sanojen alkuperä : etymologinen sanakirja. 1 : A-K / [Erkki Itkonen, päätoimittaja ... et al.] ( Suomalaisen Kirjallisuuden Seura : Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 1992)
http://luettelo.helmet.fi/record=b1101267~S9*fin

Kielitoimiston sanakirja. 1. osa : A-K / [toimitus: Eija-Riitta Grönros ... et al.]
(Helsinki : Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2006 )
http://luettelo.helmet.fi/record=b1796273~S9*fin

Kommentit (0)

Vastauksesi