Mistä tulee kenkien numeroinnit, kun ovat eri valmistajilla niin kovin...

Mistä tulee kenkien numeroinnit, kun ovat eri valmistajilla niin kovin...

Mistä tulee kenkien numeroinnit, kun ovat eri valmistajilla niin kovin erilaisia?
Naisten ja miesten sama "suomalainen" numeointi on eri muiden maiden kengissä...

Ollaan tätä mieheni kanssa pähkäilty useampi tunti ja onneksi löysin nämä sivut?

Vastaus

Hei! Kenkien numeroinnissa käytettävät mittayksiköt vaihtelevat jonkun verran maittain. Länsi-Euroopassa on yleisesti käytössä joko ranskalainen tai englantilainen kengän koon numerointijärjestelmä. Yhtenäinen mondopoint-järjestelmä on tehnyt tuloaan jo useita vuosikymmeniä, mutta se on ainakin osittain kustannussyistä edennyt hitaasti, kerrotaan vuonna 1995 Gummeruksen julkaisemassa kirjassa "Kaikki kengästä":
"Mondopoint-järjestelmä on käytössä lähinnä Itä-Euroopassa ja pieneltä osin Länsi-Euroopassa. Näiden lisäksi Saksassa on kehitteillä ja osittain jo käytössä kenkätehtaiden ja lääkärien yhdessä kehittelemä WMS-mittausjärjestelmä. Ranskalainen numerojärjestelmä perustuu "paris point" tai paris stick-lähtökohtaan eli kahteen senttiin, joka jaetaan kolmella (2 cm/3 =6.7 mm). Kengän laajuus ilmastaan joko kirjaimin A-J tai numeroin 1-10. Leveyden muutos kokonumeron välillä on yleensä 5 mm, samoin saman kokonumeron eri laajuuksien välillä.
Englantilaisen järjestelmän perustana on yksi tuuma, joka jaetaan kolmella eli 1"/3 on noin 8,4 mm. Järjestelmässä käytetään yleisesti myös puolinumeroita,jolloin vaikutus kengän pituuteen on noin 4,2 mm. Numerointi alkaa nollasta, jolloin pituus on 4" eli noin 10,8 cm. Mitoitusjärjestelmä on kaksijakoinen. Ensimmäisen osan muodostavat lasten ja nuorten pienemmät numerot 0-13 ja 1/2 (pituus noin 4"-8 ja 1/2").Toiseen osaan kuuluvat suuremmat nuorten ja aikuisten numerot 1-12(pituus noin 8 ja 3/4"-12 ja 1/2")
Mondopoint-järjestelmässä koko määritellään arvoilla 1-5.
1. Jalan pituus.
2.Sisänivelkohta. Uloin kohta on jalan sisäreunassa isovarpaan luun ja ensimmäisen jalkapöytäluun välisen nivelen kohdalla.
3. Ulkonivelkohta. Uloin kohta on jalan ulkoreunassa pikkuvarpaan luun ja viidennen jalkapöytäluun välisen nivelen kohdalla.
4.Jalan leveys. Etäisyys sisä- ja ulkonivelkohtien välillä vaakasuorana.
5. Jalan ympärysmitta.

Kengän koko kertoo jalan pituuden ja leveyden millimetreissä. Jalan standardipituuksissa asteikkoero voi olla 5 tai 7.5 mm. Koko pyöristetään aina täysiin millimetreihin alaspäin.
Kenkien kokonumerot ovat aina asiakkaan kannalta katsoen ohjeellisia, sillä lestin muoto vaikuttaa siihen miltä kenkä jalassa tuntuu. Eri valmistajien lestikoot ja muodot vaihtelevat, joten molempaa kenkää on aina sovitettava huolellisesti ennen ostopäätöstä."

Kenkien numeroinnissa noudatetaan maailmalla myös muita järjestelmiä: mm. meksikolainen, japanilainen, australialainen, amerikkalainen ja kanadalainen, venäläisukrainalainen ja korealainen. Mittataulukot alla olevien linkkien kautta.
Kysyimme vielä kenkien numeroinnista erikoiskenkäkauppa Ralesta, joka sijaitsee Töölössä. Suomessa myytävät kengät ovat kenkäkauppiaan mukaan lähinnä ranskalaisen, amerikkalaisen ja englantilaisen järjestelmän mukaan numeroituja. Suomalaiselle tutuin on niin sanottu ranskalainen järjestelmä sekä kokonumerointi, erotukseksi puolinumeroinnista. Esimerkiksi englantilaisessa järjestelmässä käytetään puolinumerointia. Kengän kokoon vaikuttaa ilmoitetun koon lisäksi paljon myös kengän laajuus, kuten edellä kävi jo ilmi. Vaikka kenkien pituus on sama, toinen kenkä voi olla huomattavasti laajempi ja tuntuu sen vuoksi asiakkaasta liian suurelta, vaikka numero olisikin niin sanotusti "oikea". Sen vuoksi kenkiä pitäisi aina sovittaa. Vasen jalka voi olla suurempi kuin oikea, ja joskus voi olla päinvastoinkin. Kenkiin pitäisi aina kiinnittää huomiota, koska jalan virheasennot saattavat aiheuttaa monenlaisia vaivoja. Tavallisen kenkävalikoiman jalkineissa on yleensä pari kolme laajuutta, joista valita. Jos jalka on jostain syystä vaativan mallinen tai erityistä tukea kaipaava, erikoiskenkäkaupassa asiakas voi valita jopa kymmenen eri laajuuden välillä. Samankokoisiksi ilmoitetut kengät eivät siis välttämättä ole samankokoisia. Joillain kenkätehtailla ei kuulemma ole omaa pohjatehdasta ja numeroinnissa voi tästäkin johtuen olla pieniä heittoja. Myös massa ja aines, josta kenkä tehdään, voi hiukan vaikuttaa kengän kokoon. Kaiken kaikkiaan kenkien numerointi on yllättävän monimutkainen asia.

Pääasiallinen lähde: Kaikki kengästä, Gummerus, 1995

http://en.wikipedia.org/wiki/Shoes#Sizes

http://podiatry.curtin.edu.au/shoo.html#celt

http://www.i18nguy.com/l10n/shoes.html

http://www.yritysopas.com/tiedot/Helsinki/Kenka_Rale_Ky.html

http://www.paikalliset.info/?alue=&kategoria=kenkäkaupat&lang=

Kommentit (0)

Vastauksesi