Mistä tulee aurinkolaseja tarkoittava slangisana blehat/plehat?

Mistä tulee aurinkolaseja tarkoittava slangisana blehat/plehat?

Otsikossa kaikki oleellinen. Kysyin tätä muutama kuukausi taaksepäin kirjastot.fi-sivulla, mutta heillä ei ollut tietoa. Nettiä selaamalla löytyi joitain keskustelupalstojen vastauksia, joissa väitettiin venäjänkieliseksi sanaksi, mutta mitään lähdettä väitteelle ei löytynyt.

Vastaus

Sain Kotimaisten kielten keskuksen kielineuvonnasta kysymykseen tällaisen vastauksen:

 

"Koska sanaa ei löydy slangisanakirjoista, se lienee hyvin harvinainen tai uusi. Kysymykseen on vaikea vastata, kun emme tiedä sanan iästä, yleisyydestä, käyttöyhteyksistä tai äännevarianteista.

Jokin yhtymäkohta sanalla voisi olla suomenruotsin murteissa esiintyvään verbiin bleka, joka tarkoittaa silmien siristelyä. Toisaalta verbeistä suoraan johdettuja substantiiveja on slangissa hyvin vähän, eikä sanan keskellä oleva -h- istu tähän ruotsin sanaan kovin hyvin.

Jos sana on uusi suomen kielessä, yhteys voisi olla myös venäjän sanaan blesk, joka tarkoittaa loistetta, kiiltoa, kimallusta ja välkettä. Venäjä on nykyään hyvin suuri vähemmistökieli Suomessa, ja on ainakin periaatteessa mahdollista, että siitä lainautuu uusiakin sanoja esim. kaksikielisten puhujien kautta."

 

Kyseisen sanan alkuperä on siis ainakin toistaiseksi avoin.

 

Kommentit (1)
Ehkä vähän kaukaa haettua, mutta kreikaksi silmäluomi on bleharo (lausutaan kai nykykr... Ehkä vähän kaukaa haettua, mutta kreikaksi silmäluomi on bleharo (lausutaan kai nykykreikassa vleharo), josta johdetut sanat ovat lääketieteessä käytössä. Venäjäksi silmäluomi on B'EKO, mutta voihan olla kreikkalaisperäistä sanaa on jossain yhteydessä, esim. kirkkoslaavin kautta käytetty.
4.6.2019 16:46 Eero Tuominen 1431

Vastauksesi