Mistä tietoa Vantaalla Murtotiellä sijainneen kartanon historiasta?

Mistä tietoa Vantaalla Murtotiellä sijainneen kartanon historiasta?

Mistä löytyisi tietoa tästä n.2001-2004 vuonna puretusta kartanosta. Kartano sijaitsi Vantaalla, Murtotien päässä. Kartanoa on kutsuttu nimellä "Hellaksen Kartano". Kartanon alueella oli iso päärakennus,useampi pienempi mökki sekä saunarakennus maauima-altaineen. Linkki ilmakuvaan vuodelta 1998 : http://kartta.vantaa.fi/Default.aspx?easting=2547938.5&northing=6690134....

3 vastausta

Vantaan kaupunginmuseon rakennustutkijoilla oli paikasta seuraavia tietoja:

- Mistään kartanosta ei ole kyse, vaan noin 1930-luvun alussa rakennetusta yritysjohtajan huvilasta. Ilmeisesti samaan tapaan kartanoksi kutsuttu paikka kuten Rekolan kartano, vaikka varsinaisesta kartanosta ei olekaan kyse. Pihapiirissä on ollut pieni maauima-allas.

- Purkamislupa haettu 2001 kahdelle asuinrakennukselle ja talousrakennukselle. Tilalla olevalla v.1930 valmistuneella asuinrakennuksella saattaisi asemakaavoituksen aluearkkitehdin mielestä olla paikallista suojeluarvoa. Tosin kaikki tilalla olevat rakennukset ovat erittäin heikossa kunnossa. Rakennuksen rakennushistoriasta eikä alkuperäisestä asusta ole saatu selvyyttä.

- Pitäjänkartassa (vuodelta 1933) Murtotie 6:n kohdalla talousrakennus ja asuinrakennus ja samalla kiinteistöllä hieman etelämpänä vielä toiset asuinrakennus ja talousrakennus. Näin ollen voidaan päätellä, että purkamisluvan saaneen rakennuksen rakennusvuosi 1930 voisi täsmätä. 1872 senaatin kartassa ei ole rakennusta merkitty.

- Purkamisluvassa hakija on as Oy Vantaan Erikas. Myllymäen (Henriksin myöh. Erikaksen) asuinpaikka on alun perin peräisin kivikaudelta (n. 7000-4200 eKr). Se on sijainnut suunnilleen nykyisen Hämeenlinnanväylän je Kehä III:n risteysalueella. Lähempänä Murron tilaa (Erikaksesta pohjoiseen) on 6 muuta kantatilaa (Bertas, Petas-Guss, Åby, Norrkulla, Niku ja Klemets), joten Erikaksen suhde Murron tilaan on avoin.

Vantaan kaupunginmuseon kuva-arkistosta vielä kommenttina:
- Ainoat kuvat rakennuksesta ovat inventointikuvat vuodelta 2001. Kuvattu vähän ennen purkamista, jolloin rakennukset olivat autiot. Näinä loppuaikoina tilaa olivat käyttäneet muovikuulapelaajat pelipaikkana. Kuvat ovat katsottavissa kuva-arkistossa sopimuksen mukaan.

 

Kommentit (0)
24.02.201719:46
123
119

Nuorena tuli paljon tuolla "Hellaksen kartanolla" vietettyä airsoft-pelien merkeissä aikaa. Aikanaan ihmettelimme paikan historiaa ja eräästä vanhasta Alibi-lehdestä selvisi, että ilmeisesti 90-luvun melskeissä talon omistaja oli päätynyt aika traagiseen ratkaisuun, surmaten itsensä ja perheensä. Jokin huhu kertoi, että kiinteistö päätyi sitten konkurssin menneen pankin haltuun ja siksi autioitui. 

Paikasta näki, että se oli ollut todella pramea, erityisesti saunamökki uima-altaineen oli ollut hyvin näyttävä. Uima-allastalon kellarista (johon oli melko vaikea päästä) löytyi vielä ennen purkamista tuhansittain ilmeisesti talon omistaneen henkilön yritykseen liittyviä dokumentteja. Ne olivat, historian tragedian paljastuttua, aika jänniä nuorelle miehelle. 

Kommentit (1)
Myös itsekkin siellä tullut saman harrastuksen parissa vietettyä aikaa. Ja siksi tämä... Myös itsekkin siellä tullut saman harrastuksen parissa vietettyä aikaa. Ja siksi tämä aihe on kiinnostanutkin minua kun tosiaan kartano oli hulppea. Muistelisin myös että tästä itsemurhasta oli puhetta mutta näin vanhempana luulin niiden olevan vaib "tornihuhuja".
25.2.2017 13:04 Roni Rosti 0
09.01.202120:57
18
17

ALKUPERÄINEN KIRJOITUS 26.10.2020 klo 22:OO Jonna Salomäki *

Sattumalta tänään googletin ja keskustelu tuli eteeni. Vanhempani ostivat Hellaksen kartanon 70-luvun alkupuolella ollessani hyvin pieni ja kunnostivat alueen arkkitehtien ja sisustussuunnittelija Henrik Niinivuon johdolla. Remontointi maksoi yli 2,5 miljoonaa markkaa 70-luvulla.  

Kartano toimi isäni yritysten Vesi-Seppo Ky, Vise Ky, VS-Kone Ky ja VS Group Oy:n Vantaan toimipisteenä (aikaisemmin oli Kivistön ostoskeskuksessa). Toiminnan laajentuessa vanhempani ostivat tontin ostoskeskuksen läheltä, johon oli tarkoitus rakentaa uudet toimitilat. Sitten vanhemmilleni tarjottiin ostettavaksi Hellaksen kartanoa ja niin he investoivat kartanoon. Kartanolla työskenteli yli 100 henkilöä. Vanhempieni omistaessa ei ole ketään "tapettu". Ainoastaan isäni (synt. 1930) vanhempi iäkäs veli (synt. 1912 kuoli 25.7.1978), joka toimi eläköityneenä poliisina/konstaapelina asujen talonmiehenä alueella, löydettiin menehtyneenä saunasta. Tapahtumaan ei liity mitään tragediaa. Äitini 82-vuotias elää edelleen ja voi hyvin. VS-Yhtiöt työllisti vuonna 1980 yli 1.250 henkilöä Suomessa. Jos aihe kiinnostaa lukekaa: Laillinen murha Visen taru ja tuho kirjoittaja Kauko Parkkinen.

Kommentit (0)

Vastauksesi