MIsta tietaa etta kissa on raskaana?

MIsta tietaa etta kissa on raskaana?

MIsta tietaa etta kissa on raskaana? Omalla kissallani on vatsa pyoristynyt ja nisat kasvaneet huomattavasti parin viime viikon aikana.. Pitaisiko kayttaa laakarissa? Sujuuko synnytys yleensa ilman konplikaatioita? KIITOS!

Vastaus

Kissasi taitaa olla tiineenä. Vatsan pyöristyminen ja nisien kasvaminen viittaavat siihen. Noin kolmen viikon kuluttua parittelusta on naaraskissalla yleensä todettavissa nisissä lievää turvotusta ja punoitusta. Punoitus ei ole kuitenkaan varma tiineyden merkki, sillä myös valeraskaalla naaraalla nisät punoittavat. Kantoajan pituus vaihtelee 59-70 vrk välillä, keskimäärin se on noin 64-66 vrk. Jollei mitään poikkeavaa ilmene, ei kissan käyttäminen lääkärissä ole välttämätöntä.

Synnytys on kissoilla tavallisesti yksinkertainen ja varsin ongelmaton tapahtuma. Synnytyksen ensimmäinen vaihe voi kestää 24 tuntia. Pentueen syntymiseen kuluu yleensä aikaa noin 2-10 tuntiin. Jos kissa vaikuttaa synnytyksen aikana voimattomalta, väsyneeltä ja selvästi yleistilaltaan häiriintyneeltä, se tarvitsee eläinlääkärin apua. Samoin kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jos pentu juuttuu synnytyskanavaan tai kohdun supistelu lakkaa kesken synnytyksen. Joskus synnytys saattaa tosin keskeytyä ja jatkua uudestaan jopa 24 tunnin kuluttua. Jos naaras tämän välin on virkeä, levollinen, hoitaa pentujaan ja näyttää voivat hyvin, ei synnytyksen kulkuun tarvitse puuttua. Mahdollisia synnytyksen jälkeisiä komplikaatioita ovat mm. kohtu- ja nisätulehdus sekä maidonerityksen tyrehtyminen. Jos olet epävarma kissasi hoidon suhteen, löydät lisää tietoa vaikkapa kissakirjoista tai kääntymällä eläinlääkärin puoleen.

http://www.clinivet.fi/artikkelit/kissa_artikkelit/artikkeli_18.html
http://www.elainlaakari.net/artikkelit3.html
http://koti.mbnet.fi/~tellu01/lisaantyminen.htm
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kissa
Cutts, P: Kissa ja pennut. Karisto 1997.
Sproule, A & M: Kaikki kissasta. Otava 2000.

Kommentit (0)

Vastauksesi