Mistä tiedän mitkä kuvat on vapaasti käytössä?

Mistä tiedän mitkä kuvat on vapaasti käytössä?

Tarvitsisin jotain liikunta aiheisia kuvia yritykseni Facebook sivuilleni. Voinko vain googletella ja vapaasti käyttää löytämiäni kuvia?

Vastaus

Et ilman kuvan oikeuksien haltijan lupaa. Käytännössä vaihtoehtoja on kaksi. Ensinnäkin voit ottaa yhteyttä haluamasi kuvan oikeuksien omistajaan ja kysyä lupaa kuvan käyttämiseen. Kannattaa tietysti muistaa, että kuvan oikeudet eivät välttämättä ole sen sivuston laatijalla, josta kuvan olet löytänyt. Varaudu myös siihen, että kuvan oikeuksien omistaja saattaa haluta maksua kuvan käytöstä yrityksesi sivuilla.

Toiseksi voit suoraan etsiä Googlen kuvahausta vain kuvia, jotka ovat vapaasti käytettävissä myös kaupallisiin tarkoituksiin. Ainakin kirjaston selaimelta kokeiltuna tämä tapahtuu seuraavasti. Valitset ensin Googlen etusivuilta kuvahaun, sitten kirjoitat haluamasi hakusanan hakukenttään ja painat hakukuvaa. Tämän haun jälkeen painat yläoikealle ilmaantunutta rataksen kuvaa ja painat ilmaantuvasta valikosta vaihtoehtoa "Tarkennettu haku". Hyvin alhaalta löydät nyt valikon "käyttöoikeudet", josta valitset joko kohdan "vapaasti käytettävissä tai jaettavissa, myös kaupallisesti" tai tarvittaessa tiukemman vaihtoehdon "vapaasta käytettävissä, jaettavissa tai muokattavissa, myös kaupallisesti". Sitten vain painat "Tarkennettu haku" nappia ja katsot, mitä löytyy.

Kommentit (0)

Vastauksesi