Mistä simpukan "sisältä" kuuluva kohina johtuu?

Mistä simpukan "sisältä" kuuluva kohina johtuu?

Vastaus

Ihanaa tietysti olisi, jos simpukassa kohisisi meri, niin kuin tarina kertoo. Mutta jostain niin kauniista ei tuo ääni ole peräisin. Kun painat simpukan korvaasi vasten, kuulet oikeastaan monia ääniä – ja kuulet esimerkiksi ilmavirtaa, verta, ehkäpä melkein suolenpätkiäkin…

Simpukka nimittäin vain vahvistaa tai tehostaa ääniä, joita jatkuvasti ryöppyää ympärillämme. Kun korvan sulkee jollain ”luolamaisella” esineellä, jotkin äänistä tai äänentaajuuksista nousevat enemmän esille kuin toiset. Saatatkin kuulla ääniä, jotka ovat koko ajan läsnä ympärilläsi, mutta ovat yleisinä tai heikkoina työntyneet jonnekin tietoisuuden rajamaille.

Ympäristöstä tulevia ääniaaltoja pääsee simpukankuoren läpi ja ne kimpoilevat onkalossa. Tärykalvo rekisteröi aallot. Ne kuitenkin kuulostavat erilaisilta kuin tavallisesti, koska äänet on pakotettu tulemaan esteen läpi. Ne resonoivat ja ehkä tosiaan vahvistuvatkin uudella tavalla. Jos vaihdat simpukkaa, erilainen luolan muoto jälleen muuttaa äänten väriä. Jotkut äänet nimittäin kimpoilevat menestyksekkäämmin pienessä tilassa kuin toiset, jotka vaativat avaruutta.

Korva nappaa myös oman kehon tuottamia ääniä. Veri virtaa, lihakset liikkuvat, henki kulkee, leuat loksuvat, ilma hinkuu korvavaikun läpi. Tavallisesti aivot eivät huomioi tätä taustahälyä, mutta kun simpukan kuori suodattaa kovempia ääniä pois, ruumiin kuhina pääsee pinnalle.

Vaikutelma meren kuulemisesta syntyy siitä, että ilman virtaukset muistuttavat veden liikettä. Simpukasta kuuluvan kohinan – tai samantyyppisen ääniefektin – saat aikaan vaikkapa vain tyhjällä kahvikupilla.

Lähteet:
http://en.wikipedia.org/wiki/Seashell_resonance
http://www.discovery.com/area/skinnyon/skinnyon971226/skinnyon.html

Kommentit (0)

Vastauksesi