Mistä sanonta "Sieraimessahan se on varsan henki"?

Mistä sanonta "Sieraimessahan se on varsan henki"?

Sanonta tuli eteen muistelmassa 1930-40-luvulta seuraavassa asiayhteydessä: Äiti oli sellainen ettei se laskenut mua töihin. Se sanoi aina että "sieraimessahan se on varsan henki" että kyllä me tässäkin eletään, ettet sinä mihkään lähde. Ko. äiti piti tytärtään mukana omassa työssään, milloin auttelemassa pienissä puuhissa milloin vain oleskelemassa.

Vastaus
11.07.201722:15
28067
52

Todella mielenkiintoinen sanonta. Olisi ollut kiinnostavaa tietää, mistä päin Suomea ao henkilöt ovat kotoisin, kasvoivatko ja viettivätkö koko elämänsä synnyinseudullaan?

Pengoin joitakin kansanperinteeseen liittyviä hakuteoksia löytämättä mitään selitystä sille. 

Voisiko ajatella, että tässä tarkoitettiin sitä, että kotona oleva lapsi oppii äidin työt  "haistelemalla" kuten eläinlapsi tunnistaa emonsa, eli opettelee työt niitä jäljittelemällä kuten aikoinaan oli tapana, eikä ole silloin tarvetta mennä muualle ammattioppiin.

Toisaalta tulee mieleen myös jostain kauan sitten lukemani tarina, jossa arabianhevosia kouluttava beduiini hengitti varsan sieraimiin oman tuoksunsa, jotta hevonen tuntisi sen vastaisuudessa. Samaa kerrottiin toisessa lähteessä myös Amerikan alkuperäiskansojen tehneen mustangeilleen. Tiedä sitten niiden todenperäisyyttä, mutta jo tarinan juuri on kiinnostava. 

Sitä aasinsiltaa ajellessa olisi taustalla kyse siitä, että lapsen kotona pitävä vanhempi menettelee näin, jotta hänellä olisi itsellään vanhuuden turva. Maatalousyhteisöissähän oli tarpeen iso perhe, jotta lapset sitten hoitaisivat mahdollisen tilan tai maat ja huolehtisivat vanhemmistaan, kun nämä eivät enää pysty itseään huoltamaan ja elättämään.

Arvailuja toki voi olla muitakin. Kertokaapa te muut, mitä teille tulee mieleen.

Kommentit (0)

Vastauksesi