Mistä sanonta "ei nuolaista ennen kuin tipahtaa" juontaa juurensa?

Mistä sanonta "ei nuolaista ennen kuin tipahtaa" juontaa juurensa?

Mistä sanonta "ei nuolaista ennen kuin tipahtaa" juontaa juurensa? Eikös juuri nimenomaan kannata nuolaista ennen kuin on ehtinyt tipahtaa, ettei joudu lattialta nuolemaan?

3 vastausta

Käytössä olevista lähteistä ei löydy varsinaisesti tietoa sanonnan tai sananlaskun ’Älä nuolaise ennen kuin tipahtaa’ alkuperästä. Sen merkityksestä todetaan, että sanonta tarkoittaa sitä, ettei pidä iloita ennen aikojaan. Sananlasku painottaa malttia ja harkintaa.
Esiintyy myös muodossa ’Älä hyppää ennenkuin oja tulee, älä nuolaise ennekuin tipahtaa’.

Tarkempaa tietoa sanonnan alkuperästä voisi saada Kotimaisten kielten tutkimuslaitokselta (www.kotus.fi). Laitoksella on neuvontapuhelin, josta voi kysyä suomen kieleen liittyvistä asioista. Kielitoimiston neuvontapuhelin 020 781 3201 on toiminnassa tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9–14 sekä maanantaisin ja perjantaisin klo 9–12.

Lähteet:

Kari, Erkki: Naulan kantaan: nykysuomen idiomisanakirja (Otava, 1993)
Vanhan kansan sananlaskuviisaus: suomalaisia elämänohjeita, kansanaforismeja, lentäviä lauseita ja kokkapuheita vuosilta 1544-1826 (WSOY, 1990)

Kommentit (0)
27.05.201709:32
21035
94

Sama kysymys vastauksineen

http://www.kysy.fi/kysymys/mita-tarkoitetaan-kun-sanotaan-ettei-pida-nuolaista-ennen-kuin-tipahtaa

Sanonta on tiettävästi julkaistu ensimmäistä kertaa vuonna 1702 painetussa kokoelmassa. Siinäkään ei selosteta sen alkuperää, mutta julkaisuajankohta ja nimike "Wanhain Suomalaisten - - Sananlaskut" antaa käsityksen ilmaisun iästä.

 

 

Kommentit (0)
14.12.201307:06
9902
79

Sanonnoissa ei monasti ole mitään "loogista logiikkaa", ne vain tuntuvat ilmaisevan jonkin ajatuksen tai tunteen.  Suomen kielessä tarkoittavat samaa loogisesti vastakkaiset tokaisut "älä muuta sano" ja "sanopa muuta".  Että "vedetään siitä".

Kommentit (0)

Vastauksesi