Mistä sana "lukki" tulee suomen kieleen?

Mistä sana "lukki" tulee suomen kieleen?

Löysin yhden tutkimuksen, Airi Pekkalan "Hammasta särkee - Tutkimus hammassäryn kansanomaisesta parantamisesta ja hammasmädän ehkäisystä Suomessa ja Virossa" (2016), jossa mainittiin pohjanmaalla sanotun "lukki, lukki, luuhammas, tuo mulle rautahammas" kun lapselta lähti hampaita, ja että yksi ainoa lähde 1930-luvulta olisi linkittänyt Suomen lukki-sanan skandinaavisten kielten Loki-jumalaan, joka on kuulemma tanskalaisessa kansanoerinteessä myös liittynyt hammaskeiju-tyyppisiin uskomuksiin ja verkkojen kutomiseen. Onko tässä mitään perää?

2 vastausta

Kaisa Häkkisen Nykysuomen etymologisen sanakirjan mukaan lukki-sana merkitsee hoikka- ja pitkäraajaisia hämähäkkieläimiä. Lukki on lainaa ruotsin murteellisesta sanasta locke, lokk, lukk. Sanan aikaisempaa alkuperää ei kuitenkaan tunneta. Se on saattanut viitata alun perin mytologisiin olentoihin. Suomen kielessä sana on mainittu ensimmäisen kerran 1770-luvulla Daniel Jusleniuksen sanakirjassa.

Kommentit (0)
17.08.201818:59
23283
51

Hieman täydennystä:

Toivo Vuorelan Kansanperinteen sanakirja (WSOY 1979) antaa hakusanalle lukki tällaisen selityksen:

myt.[ologian alaan kuuluva sanana]  lasten hammaslorussa: "He lukki luuhammas, anna mulle rautahammas!"; kansanr.[unoudessa] vahtikoira

Myös Nykysuomen sanakirja tuntee koira-merkityksen:

kansanr.[unoudessa] tilasp.[äisilmaisuna] koirasta. "Jopa haukkui hallikoira / linnan lukki luskutteli KALEVALA  18:477

-----------------------------------------

Täydennyksen täydennystä:

Koira-teoria taitaa  tässä yhteydessä kuitenkin vetää vesiperän. Itse Emil Nestor Setälä nimittäin kirjoitti vuosina 1909 - 1922 ilmestyneen Tietosanakirjan 5. osassa seuraavasti:

Lukki on hammaslorussa suoranainen skandinaavinen (kenties Suomen ruotsinkielisiltä asukkailta saatu) laina, joka on tullut suomeen aivan samaa sisältävien  skandinaavisten (ruotsalaisten) hammaslorujen mukana; näissä esiintyy nim.  samalla sijalla Locke (tämä vuorostaan = skand.  myt.  Loki,  ks.  t.) [E. N. Setälä,  "Finn.-ugr.  Forschungen" , XII, s. 193.]

http://runeberg.org/tieto/5/0649.html

https://fi.wikipedia.org/wiki/Loki_(jumala)

Näin ollen kysymyksen esittäjä näkyy olleen aivan oikeilla jäljillä.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi