Mistä sana heila on peräisin?

Mistä sana heila on peräisin?

Olen aina välillä miettinyt, miksi tyttö-/poikaystävää tarkoittava sana muistuttaa heilumista/heilahtelua. Liittyvätkö ne jotenkin toisiinsa?

2 vastausta

Pahoittelut vastauksen viipymisestä. Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntija antoi kysymykseen seuraavanlaisen vastauksen:

"Sanan heila alkuperästä ei ole oikein tietoa. Sitä ei ole mukana suomen kielen etymologisissa sanakirjoissa. Heila mainitaan Elias Lönnrotin v. 1874 ilmestyneessä Suomalais-ruotsalaisen sanakirjan 1. osassa, mutta sen merkitys on toinen kuin nykyään: ’lättrörligt, gungande, svajande l. svängande ting; flygtig, ostadig person’. Vuonna 1886 ilmestyi Lönnrotin sanakirjan lisäosa, jossa sanalle heila on lisätty nykyinen merkitys (’älskare, älskling’). Voisi siis ajatella, että heila kuuluisi samaan sanueeseen kuin  heilua ja heilahtaa. Heilahan on usein tilapäinen tyttö- tai poikaystävä, eikä kyse ole vakiintuneesta suhteesta."

Olit siis oikeilla jäljillä yhdistäessäsi sanan heilumiseen/heilahteluun.

Kommentit (0)
17.06.201916:17
24893
24

Kotimaisten kielten keskuksen edellä kerrotussa vastauksessa ei yhteyttä heilua- tai heilahtaa-verbeihin kuitenkaan esitetä varmana vaan arvelun luonteisena (vrt. "Voisi siis ajatella - -"). Lönnrotin sanakirjan lisäys ei nähdäkseni sekään todista varmasta merkitysyhteydestä.

1900-luvun alun kupleteissa ja esim. Hiski Salomaan amerikansuomalaisissa lauluissa esiintyy usein heilaa merkitsevänä sanana hellu. Nykysuomen sanakirja esittää viimeksi mainitun synonyymeinä sanat heila, henttu ja kulta. Saman lähteen mukaan hentun synonyymeinä puolestaan on kansanomaisessa puheenparressa käytetty sanoja heila ja hempukka ("myös miehestä").

Mahdollista siis nähdäkseni on, että edellisessä kappaleessa kursivoimani h-alkuiset sanat (tai ainakin osa niistä) pikemminkin kuuluvat samaan sanueeseen. Tällöin "juurisanana" tuntuisikin luontevalta pitää helliä-verbiä ja sen niin ikään Nykysuomen sanakirjan mainitsemaa partisiippimuotoa hellitty 'rakastettu, lemmitty'.

Kommentit (0)

Vastauksesi