Mistä saisin tiedon milloin Helsingin Aleksilla ollut Centrum-tavaratalo on...

Mistä saisin tiedon milloin Helsingin Aleksilla ollut Centrum-tavaratalo on...

Mistä saisin tiedon milloin Helsingin Aleksilla ollut Centrum-tavaratalo on siellä ollut? Lähinnä milloin se on lopetettu.

5 vastausta

Tiedustelimme asiaa Helsingin kaupunginmuseosta ja virka.infosta. Molemmat lähteemme olivat vastauksissaan samoilla linjoilla, osoitteessa Aleksanterinkatu 9. on sijainnut E-liikkeen tavaratalo (Centrumhan oli kyseisen liikkeen ketju) ja tällä sijainnilla on nykyisellään muotitavaratalo Halonen osana Kluuvin kauppagalleriaa.

Myös tästä kartasta käy ilmi, että paikalla on todellakin ollut Elannon liike, jota on kutsuttu Centrumiksi: http://www.hel2.fi/kaumuseo/elanto/m198501.html

Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Veikko Leistén ja se valmistui vuonna 1953. Omistaja vaihtui 1980-luvulla ja rakennus muutettiin osaksi Kluuvin kauppagalleriaa (suunnitelmat 1985-1988).

Lähteet:
http://www.virka.fi/fi/info/suomeksi
http://www.hel.fi/hki/Museo/fi/Kysy+museolta
http://www2.hs.fi/extrat/kaupunki/korttelisarja/47_3.html
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kauppakeskus_Kluuvi

Kommentit (0)
13.01.201913:37
18682
33

Hesarin Aikakoneesta löytyi muutaman minuutin selailulla runsaasti mainoksia, joissa mainittiin "Centrum Aleksi 9", "Elanto-Centrum Aleksi" tms., vuosilta 1973 - 1985 ja vielä vuoden 1986 alkupuolelta. Vuodesta 1981 alkaen oli Elannon tavaratalojen ilmoituksissa Aleksin (Kluuvikadun) ja Hakaniemen (Siltasaaren) lisäksi uusin, lyhytikäiseksi jäänyt Centrum Kaivopiha.

Milloin Aleksanterinkadun tavaratalo tarkkaan ottaen lopetti, jäi vielä hieman avoimeksi. Suljettiinko se lopullisesti kun kauppakeskusta alettiin rakentaa vai jatkoiko se ehkä vielä vanhalla paikallaan osana uutta kauppagalleriaa? Kirjaston käsitellessä alkuperäistä kysymystä "mistä saisi tiedon" ei HS:n aikakonetta ollut vielä, mutta ainakin Helsingin Centrumien omistajan Elannon jäsenlehti oli epäilemättä tallessa sellaisissa paikoissa joihin kirjasto osaa opastaa.

Tuoreesta täydennyskysymyksestä, tavaratalojen Centrum-nimen historiasta on tarjolla tietoa kirjastojen hyllyissä.

Wikipedian Centrum-artikkelissa (linkki Lahja Kotkan ensimmäisessä vastauksessa) luetellaan runsaasti tavaratalojen rakentamisvuosia täsmentämättä kuitenkaan, milloin kukin niistä otti Centrum-ketjunimen käyttöön. Todettakoon vaikkapa suurimmista kaupungeista, että Helsingin Aleksanterinkadun ja Tampereen Hämeenkadun OTK:laiset tavaratalot toimivat aluksi useita vuosia (1952 - 1973 ja 1961 - 1970) kumpikin oman osuusliikkeensä (Elanto ja Voima) nimissä, kun taas Turun tavaratalo (1969) rakennettiin alun pitäen Centrumiksi juuri silloin kun Centrum-nimi alkoi yleistyä E-osuusliikkeissä. Arjenhistoria.fi-sivustolla on sadoittain tamperelaisen Työväenmuseo Werstaan kuvia, joiden tekstissä mainitaan Centrum, mutta 1960-luvun julkisivukuvissa ei Hämeenkatu 11:ssä kuitenkaan ole Centrum-kilpeä, vaan kookkaana "Tavaratalo VOIMA" samassa kohdassa jossa näkyy "CENTRUM" 1970-luvun kuvissa. Kallenaution mukaan Turun Centrum perustettiin lippulaivaksi, malliksi myöhemmille Centrum-tavaratalohankkeille, vaikkakin nimi Centrum oli ollut jo vähän aikaisemmin käytössä mm. Lahdessa. Uusien Centrum-tavaratalojen läpimurtovuosi oli hänen mukaansa 1970. Voiman historiikissa puolestaan kerrotaan, että tavaratalo liitettiin E-osuuskauppaliikkeen valtakunnalliseen tavarataloketjuun vuonna 1970, jolloin se uusittiin perusteellisesti ja se sai nimen Centrum.

Centrum-nimeä ehdotti Osuustukkukauppa OTK:n mainososasto tavarataloille vuonna 1963, jolloin OTK:laisia osuusliikkeitä oli maassa lähes sata. Ensin lanseerattiin kaikille myymälöille E-tunnusta; siten tavarataloista tulisi E-Centrumeita. Näin profiloiduttiin valtakunnallisesti yhtenäiseen tyyliin ja erottuen SOK:laisesta osuuskauppaliikkeestä, jonka tavaratalojen nimeksi tuli samoihin aikoihin Sokos.

Kuten myös Lahja Kotkan jälkimmäiseen vastaukseen linkitetyssä julkaisussa (mm. s. 20) kerrotaan, Elannon tavaratalo Aleksanterinkadulla syntyi, kun 1930-luvun alussa rakennetun "Suur-Aitan" (Aleksi 7) kylkeen rakennettiin moderni laajennusosa pääsisäänkäynteineen (Aleksi 9) v. 1950 - 1953. Elanto-Centrumin tunnus otettiin Helsingissä käyttöön vuonna 1973 sekä Aleksilla että Hakaniemen tavaratalossa, siis kymmenen vuotta ennen kuin Elanto jättäytyi muiden E-osuusliikkeiden (39 kpl) ja OTK:n EKA-fuusion (1983) ulkopuolelle.

Kuvia eri ajoilta mm. hkm.finna.fi - kuvateksteihin on merkitty osoitteeksi joskus Kluuvikatu 5 (kuten kesällä 1983 otetussa kuvassa, jossa Centrum-nimi näkyy vaikkakin heikosti), joskus taas Aleksanterinkatu 9.

 

Honkanen: Vanha rakas Elanto (Lahden julistemuseo 1994)
Kallenautio: EKA Suomessa (Tammi 1992)
Kanerva: 25 vuotta osuuskauppatoimintaa. Osuusliike Voima 1950 - 1975 (Osuusliike Voima 1976)
Kuisma et al.: Kapinallinen kauppa. Helsingin Osuuskauppa Elanto 1950 - 2015 (Siltala 2015) 
Kulman takana Elanto (Helsingin kaupunginmuseo 2005)
Niskanen: Osuuskauppa rakentaa (Tammi 1987)

 

 

Kommentit (0)
02.01.201921:12
22
22

En muista, että Helsingissä olisi ollut Centrum-tavarataloja.  Kun vuonna 1971 kuljin Aleksia pitkin työpaikalleni Rauhankadulle, kuljin Aleksin Elannon ohi.  Elannolla oli silloin tavaratalo Aleksilla ja myös Hakaniemessä.  Näyteikkunassa näin ihanat ruskeat samettiset nojatuolit, jotka sitten ostin ensimmäiseen omaan asuntooni.  Centrum-tavarataloja olen nähnyt kyllä muualla Suomessa, mutta mielestäni tavaratalot olivat Helsingissä Elantoja.

 

Kommentit (0)
03.01.201922:49
30452
20

Minäkin kuljin siitä ohi ensin lapsuudessani 1950- ja 60-luvulla, ja sitten vuosikausia opiskellessani Hgin yliopistossa, ja kyllä, Elannon tavaratalo Aleksilla oli Centrum.Tai ehkä teksti Centrum tuli sitten myöhemmin talon ulkopuolelle, en muista, milloin. Centrum lopetettiin 80-luvulla.

Wikin mukaan tavaratalo oli jo alusta lähtien (1953) Centrum - aina 1980-luvun lopulle. Ensimmäinen - tai toinen - Halonen tuli Pohjois-Espalle Akateemisen kirjakaupan viereen, samaan kortteliin, jossa oli ennen Akateemisen nykyisen talon rakentamista pieniä erikoisliikkeitä, mm. sukkakauppa nimeltä Mattlin, jossa silmukoitiin nailonsukkia.

 

Kommentit (0)
03.01.201923:25
30452
15

Kuten kuvasta esitteen "Kun Helsinkiin rakennettiin City" sivulla 16 näkyy, ei talon ulkopuolella aluksi todellakaan lukenut Centrum, vaan Elanto. Myöhempi kuva onkin jo Kluuvi-kaudelta.

Centrumilla oli muuten valkoisia paperikasseja, joissa oli haalean oranssilla tekstillä se Centrum....

 

Kommentit (0)

Vastauksesi