Mistä saisin lisätietoja Niilo Wällärin ja merimiesunionin Tukholman ajasta...

Mistä saisin lisätietoja Niilo Wällärin ja merimiesunionin Tukholman ajasta...

Hei!
Mistä saisin lisätietoja Niilo Wällärin ja merimiesunionin Tukholman ajasta sodan aikana.
Kiitos vastauksestanne jo etukäteen.

Vastaus

Niilo Wälläri toimi Suomen Merimies-Unionin puheenjohtajana vuosina 1938–1967. Talvisodan aikana Merimies-Unionin johto ja puheenjohtaja Wälläri siiryivät Ruotsiin. HelMet-kirjastojen kokoelmista löytyy ainakin kolme kirjaa aiheesta:

Soukola, Timo: Riistorauhaa rikkomassa:Suomen Merimies-Unionin ja sen edeltäjien vaiheita 1905-2000 (Otava, 2003). Noin 600-sivuinen teos on varsin perusteellisen oloinen tutkimus unionin alkutaipaleilta nykypäivään, sisältäen luvun Unionin johto siirtyy Ruotsiin. Soukolan lähdeluettelosta voisi myös olla apua.

Savolainen, Erkki: Niilo Wälläri:legenda jo eläessään (WSOY, 1978). Elämänkerta keskittyy luonnollisesti enemmän Wällärin henkilökohtaiseen elämään. Tukholman ajasta mainitaan vain parilla sivulla.

Wälläri, Niilo: Antoisia vuosia:muistelmia toiminnasta ammattiyhdistysliikkeessä (Weilin+Göös, 1967). Wälläri kertoo elämästään ja työstään ammattiyhdistysliikkeessä. Sota-ajan tapahtumia Unionin kannalta hän selvittelee kirjassaan melko laajaltikin, mutta ei käytännössä kerro Ruotsissa oleskelusta lainkaan.

Merimies-Unionista voisi suoraankin tiedustella mahdollista arkistomateriaalia.

http://www.smu.fi/liitto/yhteystiedot/
http://www.smu.fi/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Merimies-Unioni
http://fi.wikipedia.org/wiki/Niilo_W%C3%A4ll%C3%A4ri

Kommentit (0)

Vastauksesi