Mistä saamenpukuun saatiin sen kirjavat värit entisaikoina?

Mistä saamenpukuun saatiin sen kirjavat värit entisaikoina?

Oliko vaatteiden värjäystekniikka sama myös muilla Suomen alueilla, joilla saamelaisia ei ollut?

2 vastausta

Värilankoja tehtiin värjäämällä niitä kasviväreillä. Keltaista väriä tehtiin kanervasta, koivunlehdistä ja liekokasveista. Punaista väriä saatiin kiventierasta tai mataran juurista. Ruskeaa väriä tehtiin sianpuolukan varpuliemestä ja mustaa väriä saatiin keittämällä villaa lähde- ja suoliejussa. Sinisen väriaineen (indigon) saamelaiset ostivat markkinoilta. Vihreää väriä saatiin sekoittamalla sinistä väriainetta keltaiseen.
https://punomo.fi/kasityokulttuuri/alueittain/suomi/pohjois-suomi/saamelainen-kasityo-2017/

Muualla Suomessa tekniikat ovat olleet samansuuntaisia, mutta värejä on käytetty tavallisen kansan parissa vähemmän kuin mitä saamelaiset. Tästä voi lukea lisää Coloria.netin kiinnostavasta artikkelista:
https://www.coloria.net/kulttuurit/suomalaiset.htm

Kommentit (0)
20.09.201918:36
20717
22

Täytyisi hieman pohtia sitäkin, mitä "entisaikoina" tarkoittaa. Saamenpuvulla on pitkä historia. Saamelaiset, esisaamelaiset ja näiden esi-isät ovat tuhansia vuosia valmistaneet vaatteensa nahasta. Nahkavaatteiden valmistus on työlästä, ja vaatteen piti kestää kauan, joten vaatteiden samoja jouduttiin vahvistamaan. Vahvistukset kehittyivät aikaa myöten aina vain koristeellisemmiksi. Lopulta kun siirryttiin vaiheittain kankaiden käyttöön, vaatteen leikkaus säilyi ainakin aluksi samana, ja saumoja koristeltiin samoista kohdista kuin nahkaisessa vaatteessa. Mutta kankaiden ja lankojen avulla koristuksia päästiin kehittämään vieläkin koristeellisemmiksi, ja eri alueiden ja sukujen mallit ja koristeet alkoivat nopeasti kehittyä eri suuntiin. Myöskin leikkaus alkoi muuttua eri alueilla erilaiseksi. Värien käyttöä pitäisi siis selvittää hyvin pitkälle taaksepäin. Vaan mahtaako netistä löytyä lähdettä joka kävisi koko historian läpi?

Kommentit (0)

Vastauksesi