Mistä saakka Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto Presidentinlinnassa on alkanut...

Mistä saakka Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto Presidentinlinnassa on alkanut...

Mistä saakka Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto Presidentinlinnassa on alkanut Jean Sibeliuksen Jääkärimarssilla? Voisi nimittäin olettaa, että ainakin niin kauan kuin Neuvostoliitto oli olemassa, ei poliittisesti katsottu olevan suotavaa tasavallan presidentin vastaanotolla ylipäätään soitettavan marssia, joka symboloi Suomen hallituksen joukkojen eli valkoisten voittoa 1918 kapinaan nousseista punaisista ja heitä tukeneista kommunistisen Venäjän joukoista.

Vastaus

Jääkärimarssi liittynee presidentti Ahtisaaren aloittamaan perinteeseen kutsua kaikki elossa olevat Marskin ritarit itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Käytäntö alkoi jo vuonna 1994, mutta Jääkärimarssia alettiin soittaa ritarien sisääntulomusiikkina ilmeisesti vuodesta 1998. (Ainoa lähde tähän oli kommentti keskustelupalstalla, joten tietoon voi suhtautua varauksella.)

Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhlia viettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa ilman Mannerheim-ristin ritareiden läsnäoloa. Marskin ritareita on elossa vielä kaksi – Heikki Nykänen, 91 ja Tuomas Gerdt, 89 – mutta kumpikin joutui jättämään juhlat väliin.

Lähteet:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/118407-edessa-haikeat-linnan-juhlat-%E2%...

http://keskustelu.jatkoaika.com/showthread.php?p=3429053

http://fi.wikipedia.org/wiki/Mannerheim-risti

Kommentit (0)

Vastauksesi