Mistä saa äänitteenä lokkien varoitushuutoja?

Mistä saa äänitteenä lokkien varoitushuutoja?

Vastaus

Tarkoituksena lienee lokkien karkotus niiden varoitusääniä soittamalla?

Suomen BirdLifestä http://www.birdlife.fi/ kerrottiin, että eri tahot ovat kokeilleet varoitusäänikonstia aiemminkin, mutta sen teho on lyhytkestoinen. Lokit ovat älykkäitä lintuja, jotka huomaavat nopeasti huijausyritykset.

Mieleeni tulee mökkinaapurimme, joka yritti pitää lokit loitolla venettään sotkemasta asettamalla laiturille puisen, hyvin aidon näköisen huuhkajankuvatuksen. Homma toimi noin vuorokauden ajan, sen jälkeen lokit kakkivat veneen lisäksi myös huuhkajan.

Kuuntelin kuitenkin HelMet-kirjaston kokoelmissa olevia linnunlauluäänitteitä, joissa oli myös lokkien ääniä. Muun ääntelyn seassa oli kuultavissa myös lokkien varoitushuutoja. Koskapa mukana oli luultavasti myös kutsu- ym. hyväntahtoisia kiljahduksia, ko. äänitteitä ei varmaankaan kannata yrittää käyttää edes lyhytkestoiseen lokkien häätämiseen. Muuhun käyttöön linnunlauluäänitteitä voi toki etsiä HelMet-aineistohausta http://www.helmet.fi hakusanoilla linnut and luonnonäänet.

BirdLifessä kuitenkin arveltiin, että esimerkiksi Helsingin kaupungin ympäristökeskus on joskus saattanut yrittää häätää lokkeja varoitusäänien avulla. Heillä saattaa olla tallessa tällaisia äänitteitä. Ympäristökeskuksen yhteystiedot: http://www.hel.fi/wps/portal/Ymparistokeskus/Artikkeli?WCM_GLOBAL_CONTEX...

Kommentit (0)

Vastauksesi