Mistä porkkanansiemenet tulevat?

Mistä porkkanansiemenet tulevat?

Mistä porkkanansiemenet tulevat? En ole nähnyt porkkanoissa mitään siemeniä, ja kuitenkin kaupassa myydään porkkanansiemeniä.

Vastaus

Porkkanan siemeniä ei yleensä näekään, sillä porkkanasato korjataan paljon ennen siementen muodostumista. Porkkana on nimittäin kaksivuotinen kasvi. Toisin sanoen sellainen kasvi, joka itää keväällä, muodostaa ensimmäisenä kesänä lehtiruusukkeen, talvehtii, kasvattaa toisena vuotena kukkaverson ja kuolee siementen kypsyttyä.

Niinpä Wikipedian artikkelin mukaan porkkanalle ensimmäisenä vuotena, itämisen jälkeen kehittyy syvälle ulottuva pääjuuri. Sen jälkeen alkaa paksuuskasvu, joka jatkuu koko kasvukauden. Porkkanan syötävä juuri on mukula, jossa on lieriömäinen puuosa ja sen ympärillä jälsi ja kuori. Siihen kertyy paljon vararavintoaineita.
Jos porkkana jätetään maahan yli talven, se käyttää toisena vuotena nämä vararavintoaineet korkean varren, kukkien ja lopulta siementen kasvattamiseen. Siihen muodostuu samantapainen sarjakukinto kuin muillakin sarjakukkaisilla, esim. koiranputkella. Mutta samalla juuri menettää kaikki siihen varastoituneet aineet. Sen vuoksi porkkanat nostetaan maasta jo ensimmäisen vuoden syksyllä, paitsi milloin niitä kasvatetaan siementen tuottamiseksi.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Porkkana

WSOY;n Facta-tietopalvelu.

Kommentit (0)

Vastauksesi