Mistä painomuste on tehty ja mitä se sisältää

Mistä painomuste on tehty ja mitä se sisältää

Vastaus

Vastaaja muisteli joskus olleensa Kysy.fi:n puolesta Helsingin Sanomiin yhteydessä painomusteasioissa. Ja löytyihän arkistostamme kyseinen tapaus. Silloin kysyttiin "Mitä sanomalehdissä käytetty painoväri on?" Tässä silloin Sanomapainosta saamani vastaus:

Sanomalehtipainovärit sisältävät laatutekijöistä riippuen mineraali- ja kasviöljyä, pigmenttejä sekä sideaineita ja hartseja. Pigmentit ovat värillisyyden aikaan saavia aineita, sideaineilla saadaan väri kiinnittymään painomateriaaliin ja öljyillä liuotetaan sideaineet prosessiin sopivaan olomuotoon. Sanomalehtipainovärejä ei luokitella vaarallisiksi aineiksi, koska ne eivät sisällä luokituskriteerejä ylittäviä määriä haitallisia aineita. Suomessa käytetyt painovärit ovat suurilta eurooppalaisilta väritehtailta peräisin ja ne on hyväksytty käytettäviksi joutsenmerkityissä painotuotteissa. Lehdessä olevat painovärit siistataan lehdestä ja käsitellään jätteenä siistauslaitoksella.

Sanomalehtivärit sisältävät sideaineena käytettävää kasvisöljyä (esim. soijaöljy, pellava- tai mäntyöljy), mutta alalla käytettävät värit ovat edelleen mineraaliöljypainotteisia. Kasviöljyväri on alalle vakiintunut termi, vaikka se ei ole kirjaimellisesti totta. Kasviöljyä käytetään värien osana tavallisestikin, mutta sen osuus on enimmillään vain 40 %. Painokone, paperi ja haluttu laatu sanelevat painovärin vaatimuksia, näin ollen kasviöljypohjaisten värien kanssa ei välttämättä ole mahdollista toimia. Rainaoffset painatuksessa nousee ongelmalliseksi kasviöljyjen kuivatus, sillä kuivuminen edellyttää korkeaa lämpötilaa verrattuna perinteisiin mineraalipohjaisiin väreihin, jotka asettuvat paperille. Kasviöljypohjaiset väri sopivat erinomaisen hyvin esim. aikakauslehtipainatukseen, jossa väri on totuttu kuivaamaan "uuneissa". Myös siistattaessa lehteä on todettu mineraaliöljyperustaisten värien olevan keskimääräisesti paremmin siistautuvia kuin kasviöljyperustaisten värien.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi