Mistä on tullut Toronto-jääkiekkomailan nimi?

Mistä on tullut Toronto-jääkiekkomailan nimi?

3 vastausta

Arkistostamme löytyi vastaus kysymykseen, jossa oli tiedusteltu jääkiekkovarusteiden valmistajia. Vastauksessa kerrotaan Toronto-mailan kehittelyn alkaneen Jyväskylän tienoilla 1950-luvulla. Tehdasmainen valmistelu alkoi 1958 Muuramessa. Tehdas meni konkurssiin ja uutta tehdasta suunniteltiin Kanadaan, mutta rahoittajien uskon puute johti pääoman loppumiseen. Näiltä raunioilta nousi uusi yritys Torspo Oy Ltd, joiden mailaa valmistettiin 1970-80 luvuilla. Tämäkin tuotemerkki myytiin ulkomaille. Vastausta siihen, miksi nimeksi tuli juuri Toronto en valitettavasti löytänyt.

Kommentit (1)
Ei se nyt aivan noin suoraviivaisesti mennyt. 1. Kommandiittiyhtiö Kinkopuu, Rahunen & C... Ei se nyt aivan noin suoraviivaisesti mennyt. 1. Kommandiittiyhtiö Kinkopuu, Rahunen & Co:n Toronto jääkiekkomailatehdas saavutti Muuramessa tuotantokykynsä ylärajan. Suoriutuakseen Pohjois-Amerikkaan myytävien mailojen toimituksista suunniteltiin tehtaan perustamista sikäläisten markkinoiden sydämeen. Kun rahoittajapankki sai neuvotteluista tiedon, he päättivät vetäistä Rahusilta maton alta. Pankin manööveri sulatti tehtaan käyttöpääoman ja aiheutti konkurssin. 2. Ky Kinkopuun konkurssipesän raunioilta ei suinkaan noussut siivilleen Torspo Oy Ltd, vaan toimintaa jatkoi aluksi v. 1972 uusi yhtiö Finnmaila Oy Rahusten vetämänä laajennetulla omistajapohjalla. Näitä vihreäksi maalattuja Finnmailoja myytiin kotimaahan ja toimitettiin vientiin, mm. NL:n maajoukkueen pelaajille nimikoituna ja kustomoituna. 3. Mailojen tehdastelua ja markkinointia yritti jatkaa v. 1972 myös ulkopuolinen 'taho' nimellä Oy Toronto Sport Ltd. Se kariutui kuitenkin riitaan toiminimestä, koska Toronto-Tuote, omistaja Seppo Rahunen omisti Toronto tuotemerkin. 4. Vasta Finnmailan kaaduttua ja Rahusten vetäydyttyä toiminnasta Oy Torspo Ltd pääsi hyödyntämään täysimääräisesti Kinkopuun avaamia markkinoita. Ilmeisesti Toronto jääkiekkomailatehtaan tuotannosta värvätyn Kauko Sihvosen saamat opit käytettiin hyödyksi täysimääräisesti.
12.6.2018 20:25 Aaro Pieniluoma 178
23.02.201412:31
6326
90

Eiköhän kyseessä ole yksinkertaisesti se, että Toronto ja Montreal olivat 60-luvulla ehkäpä tunnetuimmat kanadalaiset jääkiekkojoukkueet. On otettava huomioon myös, että siihen aikaan NHL-kiekkoilu oli melkoisen vähän tunnettua Suomessa. Monet tunsivat sen lähinnä jostain purkkakuvien pelaajatiedoista. Vasta 1972 televisioidut Challenge Cupin ottelut Team Canadan ja Neuvostoliiton välillä tekivät kanadalaisia pelaajia ja peliä tunnetuksi täällä pohjolan perukoilla. Senpä vuoksi on ilmeisesti valittu komea nimi, joka pystytään yhdistämään kanadalaiseen jääkiekkoon ja joka kuitenkin jotenkin tunnetaan. Kukapa olisi ostanut mailan nimeltä Boston tai Philadelphia puhumattakaan ZSKA:sta. 

Kommentit (0)
31.03.201511:51
178
49

Säynätsalon Salpan 'tehdasjoukkueen' korstot hakkasivat työnimellä BANDY kulkevilla mailoilla lämäreitä oikein urakalla, jotta heikkoudet ja vahvuudet saatiin esiin. Kun tuote oli kyllin hyvä ja valmis myytäväksi, valittiin Kauppayhtiö Hjorthin ehdotuksesta mailalle uusi nimi, TORONTO SPECIAL Hjorth teki listan ehdotuksia, joista uusi nimi valittiin. TORONTO SPECIAL vaikutti parhaalta, kertoo Raimo Rahunen, silloinen tehtaan johtaja ja yksi omistajista.

Kommentit (0)

Vastauksesi