Mistä on peräisin keskiviikkoa tarkoittava sanonta Poikamiehen pikkulauantai?

Mistä on peräisin keskiviikkoa tarkoittava sanonta Poikamiehen pikkulauantai?

Vastaus

Varmaa selitystä termin poikamiehen pikkulauantai ei löytynyt, mutta ohessa on muutamia mahdollisuuksia, josta se voisi olla peräisin.

Ruotsin kielessä oli aikanaan termi 'piglördag', jolla viitattiin piikojen ja palvelusväen vapaapäivään, joka oli keskiviikkoisin. Pikkulauantai voisi olla suomalainen väännös tästä sanasta. Tämä voisi selittää miksi puhutaan poikamiehen pikkulauantaista, sillä piiat ja palvelusväki olivat pääsääntöisesti naisia, jolloin haku päällä olevat poikamiehetkin lähtevät vapaalle.

Kysyin asiasta myös Suomen kirjallisuuden seuralta, mutta heilläkään ei ollut tarjota varmaa vastausta. He esittivät kuitenkin, että varusmiesten iltavavapaat ovat keskiviikkoisin kestäneet normaalin kello 21 asti sijaan kello 23 asti. SKS kertoi myös opiskelijajuhlien sijoittuvan usein keskiviikolle, sillä viikonloppuisin opiskelijat vierailevat usein kotipaikkakunnillaan.

Löysin myös keskustelupalstoja, joissa pohdittiin pikkulauantain alkuperää. Keskusteluissa ihmiset muistelivat keskiviikon olleen usein lauantain ohella saunapäivä. Keskiviikkoisin on myös järjestetty lauantain ohella tansseja. Ohessa on yksi keskustelupalsta, jolla aihetta on pohdittu.

Keskustelupalsta:

https://www.napsu.fi/vastaukset/kysymys/12553

Lähteet 

https://yle.fi/uutiset/3-5404428

Jan Bergman: Sekreterarklubben - svenska kvinnliga spioner under andra världskriget

Kommentit (0)

Vastauksesi