Mistä on Kangasalla sijaitseva Pikonlinna saanut nimensä? Kuka oli Pikko?

Mistä on Kangasalla sijaitseva Pikonlinna saanut nimensä? Kuka oli Pikko?

Pikonlinnassa oli sairaala, nyt hoitopaikka monille.. Pikonlinna on myös kallioinen saari viereisessä Vesijärvessä. Pikonlnnan vieressä on Riun kylä. Vanhat tarinat kertovat, että Pikko ja Riku olivat riiteleviä jättiläisiä, jotka heittelivät toisiasn valtavilla järkäleillä, joista syntyi mm. Rikukivet, pieni kalliosaarten ryhmä Vesijärvessä. Löytyykö tällaisesta ihanasta tarinasta mitään merkintöjä?

Vastaus

Tampereen pääkirjaston kollegat löysivät toisenlaisen tarinan. Seuraava katkelma on Raimo Seppälän kirjoittamasta Pikonlinnan historiaa käsittelevästä teoksesta:

"Parantolan nimeksi vakiintui Pikonlinna. Ajan henki oli sellainen, että suuria rakennuksia ja myös parantoloita nimettiin linnoiksi. Nimellä on kuitenkin myös hyvin vanha historiallinen tausta, vaikka sitä ei ehkä silloin huomattu. Vuonna 1891 ilmestyneessä muinaistieteellisessä tutkimuksessa mainitaan ”Kangasalan kirkolta noin 2 ½ neljännestä pohjoiseen ja 1 ½ virstaa Suinulan kylästä” oleva Vesijärven saari, jonka nimi oli Pikonlinna. Saaressa oli perimätiedon mukaan ollut jonkinlainen muinaislinnoitus. Tarinan mukaan saari oli saanut nimensä Pikko-nimisestä kuuluisasta miehestä, joka oli kerran taas soutanut järven toiselle puolen lemmittyänsä tapaamaan. Matkalla oli iso haltiahauki lähtenyt ajamaan Pikkoa takaa, ja lopulta miespolo oli päässyt pakenemaan tähän nimenomaiseen saareen. Siitä siis nimi Pikonlinna."

 

Kommentit (0)

Vastauksesi