Mistä maidon hinta oikein koostuu Suomessa?

Mistä maidon hinta oikein koostuu Suomessa?

Vastaus

Maa-ja metsätaloustuottajan keskusliitolta MTK:lta tuli kattava vastaus:

Vuonna 2009 maidon tuottajahinta oli keskimäärin 38,82 senttiä/litra. Tuottajahinta koostuu perushinnasta ja erinäisistä laatu- ym. lisistä. Vuonna 2009 perushinta oli keskimäärin 36,40 s/l ja laatulisä oli keskimäärin 2,29 s/l. Tämän lisäksi maksettiin keskimäärin 0,13 s/l muita lisiä, esim. luomusta ja yömaidosta. Perushintaa maksetaan ns normimaidosta (valkuaispitoisuus 3,3 % ja rasvapitoisuus 4,3 %). Tuottajahinta voi vaihdella ja vaihteleekin jonkin verran eri meijereiden välillä. Maidon hinta vaihtelee myös jonkin verran vuoden aikana kausihinnoittelusta johtuen. Edellä mainitut luvut kuvaavat siten vuoden 2009 Suomen koko tuotannon keskihintoja.

Maidon kuluttajahinnan koostumusta on sitten paljon hankalampi eritellä, koska hinnanmuodostus ei ole läpinäkyvä. Kauppa ja teollisuus ei kerro omia katteita ja kustannuksia, joten siitä on tehtävä karkeita arvioita. Lehmänmaidosta tehdään myös paljon muita tuotteita kuin kulutusmaitoa joten esim. tuottajan saama hinta maidosta jakautuu esim. kulutusmaitoon, juustoihin, levitteisiin ym.

Viime vuonna kevytmaidon keskihinta oli n. 90 senttiä/litra. Eri tutkimuslaitokset ja MTK ovat arvioineet, että siitä n. 35% oli tuottajan osuus ja 14,5 % oli arvonlisäveroa. Jalostavan teollisuuden osa oli n. 25% ja myös kaupan osuus oli n. 25%. Arvonlisäveron alennuksen muutoksen vaikutuksista ei ole vielä tutkimustietoa olemassa, mutta on arvioitu, että se siirtyy kokonaan kuluttajahintaan. Tämä tarkoittaisi, että kuluttajahinta alenisi hieman, mutta vastaavasti eri osapuolten prosentuaalinen osuus hinnasta kasvaisi.

Maidon kuluttajahintaan vaikuttaa toki myös erilaiset kampanjat ja eri kaupparyhmien hinnoitteluperiaatteet. Yllä kuvattu tuottajahinnan jakautuminen ketjun eri osiin antaa kuitenkin yleiskuvan siitä miten maidon kuluttajahinta keskimäärin muodostuu.

Kommentit (0)

Vastauksesi