Mistä löytyy tietoja Seimelän tyttökodista, tyttökotiin joutuneista henkilöistä...

Mistä löytyy tietoja Seimelän tyttökodista, tyttökotiin joutuneista henkilöistä...

Mistä löytyy tietoja Seimelän tyttökodista, tyttökotiin joutuneista henkilöistä ja siellä toimineesta kansakoulusta sekä opettajista vuosilta 1920-1950

Vastaus

Seimelän tyttökodista ei kaiketi ole tehty omaa historiikkia. Vihdin kunnan historiasta on laadittu kaksiosainen ”Vihdin historia 1918-1965”, jossa on muutamalla sivulla kerrattu myös tyttökodin historiaa. Historiikin kirjoittaja Eino Keitola mainitsee toki lähteitä, joista voisi etsiä lisää tietoa tyttökodin ja sen kansakoulun toiminnasta. Seimelän toisesta perustajasta ja johtajattaresta Hernbergin Bertasta on kirjoitettu parikin teosta:

- Valolahti, Kristiina: Berta Hernbergin elämäntyö ja hänen perustamansa säätiö. Vihti, 1995.
(Vihdin 500-vuotisjuhlien sivustolle Berta Hernbergistä artikkelin kirjoittanut Teuvo Viljamaa lupaa myös, että tässä teoksessa tarinoidaan paljonkin Seimelän arjesta.)

- Tuurna, Eeva ja Penttinen, Kirsi: Berta Hernbergin säätiön vaiheita 50-vuotistaipaleella vv. 1934-1984.

Elisabeth Järnefelt on kirjoittanut läheisilleen kirjeitä, joissa hän kuvailee Seimelää ja sen johtajatarta:

Järnefelt, Elisabeth: Elisabeth Järnefeltin kirjeitä 1881-1929. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1996.

Arkistolaitoksen Vakka-tietokannasta löysin tiedon siitä, että Kansallisarkistossa olisi Seimelän tyttökodin toimintakertomuksia vuosilta 1929-1956. Ne kuuluvat Sosiaali- ja terveysministeriön huolto- ja väestöosaston arkistoon. Vakan perushakuun http://www.narc.fi:8080/VakkaWWW/PerusHaku.action voit naputella Hakusana(t)-kenttään yksinkertaisesti ”seimelän tyttökoti”, ilman lainausmerkkejä. Toimintakertomusten arkistotiedot löytyvät klikkaamalla arkistopolkua alaspäin + -merkistä. Viimeinen linkki on Ece:1 Toimintakertomukset. Siitä napsauttamalla näet arkistoyksikkökohtaiset kuvailutiedot.

Seimelän tyttökodista on varmasti olemassa asiakirjoja: toimintasuunnitelmia, pöytäkirjoja, kirjeenvaihtoa, jonkinlaisia oppilasluetteloita… Niiden tietoja ei ole vain ole vielä tallennettu arkistotietokantaan. Siispä minun on nyt kehotettava kysymään tarkempia tietoja Seimelää koskevista aineistoista Kansallisarkistosta, Vihdin kunnanvirastosta ja/tai Hämeenlinnan maakunta-arkistosta.
http://www.narc.fi/
http://www.vihti.fi/asiointi/kirjaamo (Vihdin kunnan kirjaamo)
http://www.vihti.fi/asiointi/neuvonta (Virastotalon neuvonta)
http://www.narc.fi/Arkistolaitos/hma/

Myös Vihdin museo kerää ja tallentaa palasia vihtiläisestä paikallishistoriasta:
http://www.vihti.fi/palvelut/museo

Iso osa tyttökodin asukkaista tuli muualta kuin Vihdistä ja kotipaikkakuntansa sosiaalilautakunnan kautta. Yksittäisiä oppilaita koskevia asiakirjoja voikin joutua jäljittämään aina kotikunnan arkistosta asti.

Lähteet:
Ketola, Eino: Vihdin historia 1918-1965. Ensimmäinen osa: 1918-1939: maanjaon aika.
Ketola, Eino: Vihdin historia 1918-1965. Toinen osa: 1939-1965: maanjaon aika.
http://vihti500.netcabinet.fi/fin/vasenpalsta/vihtilaisia_vaikuttajia/a_... (Teuvo Viljamaan artikkeli)

Kommentit (0)

Vastauksesi