Mistä löytyy tietoa vuoden 1938 virsikirjakomiteasta?

Mistä löytyy tietoa vuoden 1938 virsikirjakomiteasta?

Vastaus

Kysymys liittyy ilmeisesti aikaisempaan virsikirjakomiteoita käsittelevään kysymykseen. Vastaukseni  oli hieman epätäsmällinen. Totesin vastauksessani, että vuonna 1938 hyväksyttyä virsikirjaa suunnitellut komitea asetettiin 1918. Todellisuudessa silloin asetettiin virsikomitea, jonka tehtäväksi annettiin virsikirjan lisävihkon suunnittelu. Koska kirkolliskokous ei ollut tyytyväinen komitean ehdotukseen, uusi, tehtävän loppuun saattanut komitea asetettiin kymmenen vuotta myöhemmin eli 1928. Pahoittelen virhettä.

Vuonna 1928 asetetusta komiteasta löytyy kyllä tietoa. Finna-palvelun kautta löytyy kuva, joka esittää komiteaa vuonna 1932. Pöydän päässä istuu komitean puheenjohtaja Aukusti Oravala. Helsingin Sanomat 28.10.1928 kertoo, että komitean muut jäsenet olivat säveltäjä Armas Maasalo, teologian kandidaatti Ilmari Salonen, pastori K.V. Tamminen ja professori Ilmari Krohn. Sama lehti kertoo 30.10.1928, että komitean varajäseniksi nimitettiin asessori K.R. Kares, seminaarinjohtaja fil. tri. Martti Helo, kirkkoherra L.P. Tapaninen, rovasti K. Hallio ja rovasti K. Merivirta. Helsingin Sanomien aikakonetta käyttämällä voi löytää lisätietoa komitean työskentelystä. Aikakone on käytössä monissa kirjastoissa, esimerkiksi Helmet-kirjastoissa.

Komitean puheenjohtaja Aukusti Oravala on kirjoittanut artikkelin nimeltä Virsikirjan uudistus. Artikkeli on julkaistu kirjassa Suomen kirkon elämää. V (1937). Kirjan voi varata esimerkiksi Helmetin kautta tai tilata kaukolainana. 

Monista komitean jäsenistä ja varajäsenistä on kirjoitettu elämäkertoja, kuten kirjat  L.P. Tapaninen - mies etsii vapautta / Mikko Juva (1992), Armas Maasalo - johdatus hänen uraansa ja musiikkiuraansa (1998) / Kai Maasalo, Avara ja tinkimätön : K. V. Tammisen elämä 1882-1946 / Lauri Koskenniemi (1994). Kirjat löytyvät kirjastosta ja niitä selailemalla saattaa löytyä mainintoja myös  komitean työskentelystä.  

Katariina Engström on tehnyt Sibelius-Akatemiassa opinnäytetyön Vuoden 1937 virsikirjaehdotus ja sen saama palaute (1987). Opinnäytettä voi käydä lukemassa Sibelius Akatemian kirjastossa tai tilata sen kaukolainana omaan kirjastoon.

Virsikirjakomitean alkuperäinen ehdotus on myös kirjastoista lainattavissa. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virsikirja : kymmenennen kirkolliskokouksen asettaman virsikirjakomitean ehdotus -niminen teos on ainakin Helsingin yliopiston Kaisa-talon kirjaston kokoelmissa. Kirjan voi lainata sieltä tai tilata kaukolainaksi pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Eino Murtorinteen kirjassa Suomen kirkon historia.4 : Sortovuosista nykypäiviin 1900-1990 (1995) on lyht luku, joka kertoo komiteasta. Kirja löytyy kirjastoista.

Jos tarkoitus on tehdä perusteellinen tutkimus komitean työskentelystä, sen pöytäkirjat ja muut arkistoviitteet löytyvät kirkkohallituksen arkistosta.                                  

Lähteet:
HS 28.10.1928 ja 30.10.2018

Kommentit (0)

Vastauksesi