Mistä löytyy tieto rakennuksista, jotka ovat sr-2 suojeltuja ja sijaitsevat Helsingissä Malmilla?

Mistä löytyy tieto rakennuksista, jotka ovat sr-2 suojeltuja ja sijaitsevat Helsingissä Malmilla?

Jatkokysymyksenä - minne pitää ilmoittaa, jos sr-2 suojellussa kohteessa toimitaan niin, että rakennus vahingoittuu? Entä kuka voi/kenen kuuluu puuttua asiaan, jos omistaja on muu, kuin kaupunki?

Vastaus

Sr-merkintä kaavassa tarkoittaa sitä, että rakennus on määrätty säilytettäväksi tai suojelluksi. Suojeluluokkia on kolme: sr-1, sr-2 ja sr-3. Sr-2 tarkoittaa rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennusta. Rakennusta tai sen osaa ei saa purkaa eikä siinä saa tehdä sellaisia korjaus, muutos- tai lisärakentamistöitä, jotka heikentävät rakennustaiteellisia ja historiallisia arvoja tai muuttavat arkkitehtuurin ominaispiirteitä. Korjaamisen lähtökohtana tulee olla rakennuksen alkuperäisten tai niihin verrattavien rakenteiden, rakennusosien, julkisivujen, vesikaton, ikkunoiden, ulko-ovien ja niiden yksityiskohtien, materiaalien ja värien säilyttäminen.

Helsingissä on noin 4000 asemakaavalla suojeltua rakennusta. Helsingin ajantasa-asemakaavaa voi tarkastella kaupungin karttapalvelusta http://kartta.hel.fi . Vedä kartalta hiirellä esiin haluttu alue Malmilta. Suurenna karttakuvaa liukusäätimellä ja tarkenna kohteeseen. Klikkaa vasemmalta valikosta kohtaa "Kaavoitus ja liikennesuunnittelu" → "Voimassa olevat" → "Asemakaavat" → "Ajantasa-asemakaava (maanpäällinen, värillinen)". Voit entisestään suurentaa kuvaa, jotta varsin pienin kirjaimin merkityt suojelumerkinnät erottuvat tonteilta. Näin selviää, että esimerkiksi Malmin työväentalo, Takaniitynkuja 9 on varustettu merkinnällä sr-2. Samoin Kirkonkyläntie 23:n ja Laidunkujan kulmauksessa sijaitseva seurantalo Solhem Malmi. Kaupunginosasta löytyy varmaankin useita suojeltuja rakennuksia.

Helsingissä ja Keski-Uudellamaalla rakennussuojeluviranomaisena toimii Helsingin kaupunginmuseo. Se voi tarvittaessa puuttua kaavoittamiseen ja korjausrakentamiseen.

Kommentit (0)

Vastauksesi