Mistä löytyy Helsingin keskipiste nyt ja Sipoon nurkan liitoksen jälkeen?

Mistä löytyy Helsingin keskipiste nyt ja Sipoon nurkan liitoksen jälkeen?

Mistä löytyy Helsingin keskipiste nyt ja Sipoon nurkan liitoksen jälkeen? Kuinka muuttuisivat jos laskenta olisi asukaspainoilla?

Vastaus

Otimme yhteyttä Helsingin kaupungin tietokeskukseen, josta vastaus tulikin ripeästi. Helsingin keskipiste löytyy tällä hetkellä aika yllättävästä paikasta, nimittäin kaukaa mereltä. Helsingin kaupungin pinta-alasta 72 % on merta, ja sen vuoksi keskipistekin on karannut ulapalle. Kaupungin kuntaraja ulottuu kaikkinensa 25 kilometriä merelle. Kun siitä mennään pidemmälle ollaan jo kansainvälisillä vesillä!

(On hauska yhteensattuma, että Helsingin pinta-alasta merta on prosentuaalisesti yhtä paljon kuin koko maapallon pinta-alasta on merta, eli reilut 70 %. Helsinki on tässä suhteessa kuin pienoismalli maapallosta.)

Tarkalleen ottaen Helsingin tämän hetkinen keskipiste on Kuivasaaresta 700 metriä länteen. Eli se on Harmajan majakan ja Isosaaren välissä, siinä Santahaminan eteläpuolella. Keskipiste kuuluu sotilasalueeseen, joten siellä ei valitettavasti pääse vierailemaan.
Kuva puolustusvoimien kotisivuilta, alalaidassa näkyvät Kuiva- ja Isosaari.
http://www.mil.fi/merivoimat/esikunta/kartat/6.gif

Helsinkiin Sipoosta liitettävä maa-alue on sen verran pieni, ettei keskipiste siirry kuivalle maalle liitoksen jälkeenkään. Se siirtyy vain kilometrin verran koilliseen.

Jos hylätään meri ja otetaan mukaan vain Helsingin maa-alueen ja lähisaarien muodostama alue, löytyy keskipiste silloin Vanhankaupunginlahden itärannan tuntumasta Ryönälahdesta. Eli veteen tiputaan silloinkin. Sipoo-liitoksen jälkeen piste siirtyy reilun kilometrin verran idän suuntaan ja päätyy Siilitielle, täsmälleen Siilitien peruskoulun kohdalle. Onnea siilitieläisille!

Väestökeskipiste

Helsingin väestön painopiste on nyt Vanhankaupunginkosken suulla, pari sataa metriä kosken ylittävän kävelysillan lounaispuolella. Ensi vuoden alussa liitettävillä Sipoon ja Vantaan alueilla asuu 2000 asukasta, tämä siirtää painopistettä 50 metriä itään päin. Eli ei kauas. Mielenkiintoiseksi asian tekee tietysti se, että Helsinki perustettiin vuonna 1550 juuri tuonne Vanhankaupunginlahdelle.

Eli yhteenvetona muutokset ovat maantieteelliseen keskipisteeseen kilometrin ja väestökeskipisteeseen 50 metriä.

Kysymykseen vastatessa heräsi ihmetys ihmisten kaipuuseen keskipisteiden luo. Uskontotieteilijä Mircea Eliade puhui maailman keskipisteen symboliikan ymmärtämisestä. Alkukantaisten kulttuurien luomismyyteissä maailman keskipiste on aina siinä kylässä tai paikassa missä myytti on kehittynyt. Muslimit pitävät Mekkaa maailman keskipisteenä, jossa kierretään seitsemän kertaa Kaaban temppelin ympäri. Jules Vernen kirjoissa matkattiin maan keskipisteeseen. Eri paikkakunnat Suomessa julistavat olevansa maan keskipisteessä. Joku haluaa käydä keskipisteessä, joku haluaa olla se itse. Keskipisteissä on aina ollut ihmisten mielessä jotain maagista ja kiehtovaa.

Kommentit (0)

Vastauksesi