Mistä löytyisi tietoa valehtelun ilmenemisestä?

Mistä löytyisi tietoa valehtelun ilmenemisestä?

Olen koittanut etsiä nettisivuja ja kirjoja valehtelusta, mutta en ole löytänyt mitään luotettavaa. Mistä voisi lukea faktoja valehtelun ilmenemisestä? Esimerkiksi: Miten näkyy kulmakarvojen liikkeissä, puheessa ja katseen suunnissa?

2 vastausta
Siitä, onko valehtelu havaittavissa tietyistä ilmeistä ja eleistä, on tarjolla ristiriitaista tietoa. Eräiden tutkijoiden mukaan tiede ei ole pystynyt ottamaan varmoista valehtelun merkeistä vieläkään selvää, toiset taas ovat mielestään päässeet selville siitä, miten valehtelija paljastaa itsensä.
 
Kritisoijien mukaan tutkimuksia vaivaa keinotekoisuus. Yleensä tutkittavia pyydetään valehtelemaan, jonka jälkeen tutkijat ovat analysoineet henkilöiden ilmeet ja raajojen liikkeet.

Joidenkin mielestä oikeiden kysymysten kysyminen paljastaa valehtelijan paremmin kuin ilmeiden ja eleiden tarkkailu. Valehtelu on kognitiivisesti vaativampaa kuin totuuden puhuminen, joten oikein asetetuilla kysymyksillä voi saada valehtelijan narautettua.

Aiheesta lisää: http://tyopiste.ttl.fi/Vinkit/Sivut/Nain_huomaat_valehtelun.aspx

Psykologian professori Edward Geiselmanin mukaan luotettava vilpillisyyden merkki on se, että valehteleva henkilö yleensä haluaa kertoa mahdollisimman vähän asiasta, vain pääpiirteet. Kuitenkin valehtelijat haluavat spontaanisti perustella asioita, joista puhuvat, vaikka heitä ei kehoteta siihen. Lisäksi valehtelijat toistavat usein kysymyksiä, ilmeisesti ostaakseen lisää aikaa vastauksen keksimiseen. Myös kuuntelijan reaktioiden ylenmääräinen tarkkailu voi paljastaa valehtelun. Geiselmanin mukaan tämä johtuu siitä, että he yrittävät saada selville, uskooko kuuntelija tarinoita. Valehtelija saattaa myös joutua hidastamaan puhettaan, koska hän joutuu koko ajan keksimään tarinaansa ja samanaikaisesti tarkkailemaan kuuntelijan reaktioita. Kun nämä asiat ovat kunnossa, valehtelija yhtäkkiä alkaa puhua nopeammin. Rehellinen ihminen ei välitä, puhuuko hän hitaasti vai nopeasti, mutta vilpillinen usein ajattelee hitaan puheen vaikuttavan epäilyttävältä. Geiselmanin mukaan totuudenmukaisesti puhuvat eivät merkittävissä määrin vaihtele puheen nopeutta esimerkiksi yhden virkkeen aikana.

Lisää Geiselmanin havaintoja voi lukea Tohtori-sivustolta: http://www.tohtori.fi/?page=1341824&id=5315642

Oikeuspsykologian dosentti Helinä Häkkänen-Nyholmin mielestä oma vaikutelma on kaikkein tärkein, kun epäilee jonkun valehtelevan. Hän on työskennellyt pitkään keskusrikospoliisissa erikoistutkijana ja tietää, että poliisikin on luopunut kaavamaisista käsityksistä valehtelun ilmenemisestä. Ennen poliiseja hänen mukaansa koulutettiin niin, että jos kuulusteluissa kuultava katsoo vasemmalle, silloin puhutaan palturia.

Helinä Häkkänen-Nyholmin haastattelu: http://yle.fi/uutiset/valehteleminen_helpottaa_elamaa/6342851

Kommentit (0)
13.01.201521:02
19384
74

Olipa mielenkiintoinen selvitys, kiitos siitä! Olen kuullut, että rikostutkijoilla olisi nykyään tapana tarkkailla ihmisiä tekemällä ensin jokin tavanomaista toimintaa koskeva kysymys, johon vastattaessa "löydetään" puhujan todenpuhumisen suunta, ts. kun puhuja antaa tutkijan tietämän vastauksen, selviää, mikä on tämän "totuuden" puoli, ja silloin se toinen olisi se, jonne katse suuntautuu silloin, kun vastaus vaatii sepittämistä. Tiedä sitten, toimiiko tuokaan. Se vasemmalle katsominen kun saattoi johtua vaikka siitä, että puhuja kuulee toisella korvalla huonosti ja siksi tavallaan tarjoaa parempaa korvaa, jotta kuulisi paremmin...

Henrik Fexeus on kirjoittanut teoksen Ajatusten lukijaksi, josta voi saada joitakin oivalluksia. Tai sitten ei.

Alla olevassa viitteessä on joitakin seikkoja, joihin voinee uskoa. Mielestäni tärkeää on myös kuulijan/tutkijan intuitio.

Kommentit (0)

Vastauksesi