Mistä löytäisi historiallisia leivontareseptejä?

Mistä löytäisi historiallisia leivontareseptejä?

Mistä löytäisi historiallisia leivontareseptejä? Minua kiinnostaisi tietää millaisia leivonnaisia syötiin 1700- ja 1800 kahvikalaaseissa, mutta tietoa ei tahdo löytyä.

Vastaus

Ohjeita on hajallaan ainakin joissakin kirjoissa (tosin niissä ei aina ole selviä ajoituksia)

Suomalaisen ruokaperinteen keittokirja / Hilkka Uusivirta. - WSOY, 1982 ja myöh.
(leivonnaiset lähinnä sivuilla 200-216, huomioita historiasta)

Kulttuurihistoriallinen keittokirja / toim. Ulla Aartomaa, Kirsti Grönholm, Marketta Tamminen. - Suomalaisen kirjallisuuden seura, 2001.
(ruoka- ja leivontaohjeita lähinnä 1800-luvulta)

Pipari-kirja / Anna-Liisa Mattila. - Atena, 2001.
(suomalaisia ja ulkomaisia piparkakkuohjeita, kulttuurihistoriaa)

Suomalainen ruokapöytä 4 : perinteiseen makuun. - Kirjayhtymä, 1982.
(suolaisia ja makeita leivonnaisia s. 122-169, ajalliset kiinnekohdat epäselviä)

Leivos : tutkielma ylellisyyden muotokielestä / Bo Lönnqvist. - Schildts, 1997.
(lähinnä leivonnaisten kulttuurihistoriaa eri aikoina)

Kuninkaan matkassa / Arja Brück, Katja Hagelstam. - Otava, 2002.
(Etelä-Suomen kartanoiden ruoka- ja leivontaperinteitä 1700- ja 1800-luvuilta, ohjeet muokattu nykyaikaan sopiviksi)

Pappilan hätävara : vieraanvaraisuuden taidosta / Maarit Knuuttila. - Arkki, 2006.
(kirja ei ole ulottuvillani, tietoa siitä esim. http://www.vantaanlauri.fi/arkisto/2006/2006-05-18/ajankohtaista/Ruokaa_... )

Kartanoruokia / Gun de la Chapelle. - Schildts, 1993.
(esittelee 25 kartanon ruokaperinteitä, runsaasti nykyaikaan sovellettuja ruokaohjeita, ajoitus osin vähän epäselvä)

Linnilä, Kai
Isomummin keittiö : Elsa Helmisen ruokavuosi 1896. - Helmi, 2004.
(kirja ei ole ulottuvillani, lyhyt esittely http://www.amanita.fi/Isomummi.htm )

Pique-nique : eväsretki Helsingin historiaan / Leena Arkio-Laine...ym. - Helsingin kaupunginmuseo, 1999.
(ruoka- ja leivontaohjeita eri aikakausilta, kulttuurihistoriaa)

Suomessa on varmaankin käytetty ruotsalaisia keittokirjoja 1700-luvulta lähtien, joistakin vanhoista on otettu uusiakin laitoksia, esim.

Cajsa Wargs kokbok : man tager vad man haver. - 3. p. - Klassikerförlaget, 1999.

Kok-konsten som vetenskap och konst / Hagdahl, Charles Emil. - Uusi p. - Bonnier, 1979.

Suomenkielisistä ensimmäinen laajempi keittokirja lienee ollut

Keittokirja yksinkertaista ruuanlaittoa varten kodissa ja koulussa / Anna Olsoni. - WSOY, 1893.

Ensimmäinen painos lienee vaikeasti saatavissa, uusin on ilmestynyt v. 1920 ja mahdollisesti saatavissa joissakin kirjastoissa.

Kommentit (1)
Maakuntahistoriallinen näkökulma: Pirkko Sallinen-Gimpl: Karjalainen keittokirja (uusin ... Maakuntahistoriallinen näkökulma: Pirkko Sallinen-Gimpl: Karjalainen keittokirja (uusin painos 2009).
8.2.2013 18:56 V. V. Kandestoeber 19761

Vastauksesi