Mistä löydän tutkimuksen, jossa käsitteitä "eilen, tänään, huomenna" on selvitelty?

Mistä löydän tutkimuksen, jossa käsitteitä "eilen, tänään, huomenna" on selvitelty?

Suomen kielessä eritellään lähiaikoja ilmaisuilla toissapäivänä-eilen-tänään-huomenna-ylihuomenna. Opiskelemissani kielissä on sanat eilen-tänään-huomenna, mutta esim. englanniksi sanotaan "the day after tomorrow". Haluaisin tietää, onko tästä aiheesta julkaistu tutkimuksia? Kyseessähän voi olla kulttuurinen ero, mutta toisaalta vastauksia voisi löytyä kielitieteestäkin. Hakukoneella löysin esim. tuloksen https://www.tritonia.fi/download/gradu/4154, mutta siinä gradussa ei pikaisella lukaisulla juurikaan näytetty perehdyttävän kielien välisiin eroihin.

Vastaus

Keskienglannissa, jota puhuttiin 1000-luvulta 1400-luvun puoliväliin, ylihuomenna oli muodossa ’overmorwe’. Se siis muodostettiin saman periaatteen mukaan kuin Euroopan kielissä yleensä (übermorgen/saksa; övermorgon/ruotsi; pasado mañana/espanja).

Ajan adverbien muodostamista eri kielissä on tutkittu. Yleensä ajan ja paikan ilmaisuissa käytetään samoja adverbeja. Ajan ja paikan adverbien yhteneväisyys näkyy esim. englannin kielen prepositiossa before, after, since etc., joita käytetään ilmaisemaan kumpaakin.

Toisaalta on kieliä, joissa ei ole aikakäsitteitä. Tunnetuin näistä on Hopi-intiaanien kieli, josta puuttuvat kokonaan mennyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta tarkoittavat aikakäsitteet.

Perussa ja Boliviassa puhutuissa aimaran ja jo lähes kadonneessa tobin kielessä menneisyyttä kuvataan sanonnalla ’ aika simieni edessä’ ja menneisyyttä sanonnalla ’aika selkäni takana’.

Googlettamalla löytyi useampia tutkimuksia ajan adverbeista englanniksi, osa on osittain luettavissa Google Books-sivustolla.

Kommentit (1)
Perussa ja Boliviassa selvästikin on hahmotettu aika soutajan logiikalla. Kiintoisaa. ... Perussa ja Boliviassa selvästikin on hahmotettu aika soutajan logiikalla. Kiintoisaa. Boliviassa on toki Titicaca ja Poopó-järvi, mutta aika harvat siellä kai soutelevat.
18.3.2016 16:37 Reijo Jaakkola 8613

Vastauksesi